Investiții în AI: cele mai populare ETF-uri de inteligență artificială

Domeniul inteligenței artificiale a devenit recent un subiect de interes major pentru investitori. Acest lucru se datorează în mare parte creșterii accelerate a ChatGPT, dar și a deciziei Microsoft de a investi în OpenAI, compania care a dezvolatat acest chat bot.

Conform unui raport Gartner, numărul afacerilor care au adoptat inteligența artificială a crescut cu 270% în ultimii ani, și mai mult de o treime dintre organizații utilizează sau au planuri de a adopta această tehnologie în viitorul apropriat. 

Impulsionați de cererea în continuă creștere pentru aplicații AI în diverse domenii, de la industria medicală la transporturi sau retail, giganți precum Alphabet Inc. (NASDAQ: GOOG), Amazon.com, Inc. (NASDAQ: AMZN) sau Microsoft Corporation (NASDAQ: MSFT) investesc agresiv în dezvoltarea și îmbunătățirea aplicațiilor de inteligență artificială.

Prin urmare, investițiile în inteligență artificială devin din ce în ce mai populare atât printre traderii pe termen scurt, cât și printre investitorii cu un orizont de timp mai lung.

Cum putem investi în inteligența artificială

Există mai multe metode pentru cei care doresc să investească în inteligența artificială.

Dacă sunteți în căutarea celei mai simple opțiuni, puteți achiziționa acțiuni în companii care sunt direct implicate în dezvoltarea tehnologiilor AI. Cu toate acestea, trebuie să fiți conștient că această metodă poate prezenta riscuri ridicate, deoarece expunerea dvs. este limitată la o singură companie, iar diversificarea portofoliului dvs. este scăzută. 

Prin urmare, o alternativă mai sigură ar fi să investiți în fonduri tranzacționate la bursă (ETF-uri) care se concentrează pe investiții în companii de tehnologie și AI. Aceste fonduri vă oferă o expunere diversificată la mai multe companii din domeniu AI, ceea ce poate reduce riscul de pierdere a investiției în cazul în care o singură companie întâmpină probleme.

Deschide Cont Demo Gratuit
Deschide Cont Gratuit Aici

Cele mai populare ETF-uri de inteligență artificială

Mai jos avem o listă cu cele mai populare ETF-uri care oferă expunere la companii de tehnologie cu o implicare ridicată în domeniul inteligenței artificiale.

1. Global X Robotics & Artificial Intelligence ETF

Acest fond investește în companii implicate în robotică și automatizare industrială, dar și în domeniul roboților non-industriali și cel al vehiculelor autonome. Pe lângă acestea, ETF-ul oferă expunere și la alte companii de tehnologie care ar putea beneficia de pe urma boom-ului AI. 

Fondul investește în peste 35 de de companii, cum ar fi Nvidia, Intuitive Surgical, Upstart și Keyence, oferind astfel investitorilor oportunitatea de a beneficia de expunere globală la multiple sectoare și industrii.

2. iShares Robotics and Artificial Intelligence ETF

ETF-ul iShares Robotics and Artificial Intelligence (NYSEMKT:IRBO) investește în companii de robotică și inteligență artificială printre care se numără Snowflake, Hubspot, Ambarella și Teradata.

Acest ETF a fost înființat în 2018 și deși are mai puțin de 1 miliard de dolari sub administrare, oferă expunere atât la piețele dezovoltate cât și la cele în dezvoltare. Fondul oferă expunere la peste 100 de companii, deci putem spune că este bine diversificat.

3. ARK Autonomous Technology & Robotics ETF​

ARKQ este un ETF administrat activ, care urmărește creșterea pe termen lung a capitalului prin investiții în companii implicate în robotică, automatizare, transport autonom, explorare spațială, 3D printing, și stocare de energie.

Fondul lui Cathie Wood  pariază pe companii precum Tesla, UiPath, Trimble sau Lockheed Martin, preconizand că acestea se vor bucura de o creștere substanțială prin dezvoltarea de noi produse sau servicii, îmbunătățiri tehnologice și progrese în cercetarea științifică.

4. L&G Artificial Intelligence UCITS ETF

Acest ETF urmărește indicele ROBO Global Artificial Intelligence și investe în companii care operează și obtin o bună parte din venituri din activități în domeniul inteligenței artificiale.

Cu expunere la companii cu nume sonore precum Nvidia, Twillio, Atlassian sau Cloudfare, acest ETF este foarte popular în rândul investitorilor cu un apetit pentru risc ridicat.

Spre final, trebuie să menționăm că deși industria de inteligență artificială pare să aibă un potențial enorm de creștere, acest domeniu este încă destul de nou și din această cauză multe companii care par să aibă succes în prezent, ar putea să nu mai existe în viitorul apropiat. 

Similar cu investițiile în criptomonede, investițiile în inteligența artificială sunt în general riscante și de aceea ar trebui să ne gândim bine înainte de a aloca o parte semnificativă din portofoliul nostru în această zonă. Este important să ne asigurăm că investițiile noastre sunt echilibrate și diversificate, astfel încât să reducem riscurile și să obținem randamente sănătoase pe termen lung.

Pentru mai multe informații despre ETF-uri, nu ezita să parcurgi articolele de mai jos:

Ce sunt ETF-urile? Tot ce trebuie să știi ca începător

Top 5 ETF-uri crypto pentru a-ți diversifica portofoliul

5 ETF-uri din domeniul militar și al apărării

‍Cele mai bune 5 ETF-uri cu dividende pentru 2023

Cele mai populare ETF-uri în care poți investi pe eToro

Deschide Cont Demo GratuitDeschide Cont Gratuit Aici

What’s a Rich Text element?

The rich text element allows you to create and format headings, paragraphs, blockquotes, images, and video all in one place instead of having to add and format them individually. Just double-click and easily create content.

Static and dynamic content editing

A rich text element can be used with static or dynamic content. For static content, just drop it into any page and begin editing. For dynamic content, add a rich text field to any collection and then connect a rich text element to that field in the settings panel. Voila!

How to customize formatting for each rich text

Headings, paragraphs, blockquotes, figures, images, and figure captions can all be styled after a class is added to the rich text element using the "When inside of" nested selector system.

Vrei să tranzacționezi acțiuni?
Alege unul dintre brokerii recomandați mai jos și tranzacționează acțiuni, ETF-uri, criptomonede și alte active fără comision.
  • 2200+ CFD-uri
  • Aplicație de mobil
  • Suport limba română
  • Planuri de investiții
  • Alerte de preț
  • $0
    Depozit minim
    logo visa
logo mastercard
logo skrilllogo paypal
    Top Broker
    Deschide Cont
  • Peste 1000 de acțiuni
  • Aplicație de mobil
  • Suport 24/7
  • Copy trading
  • $100
    Depozit minim
    logo visa
logo mastercard
logo skrilllogo paypal
    Top Broker
    Deschide Cont
  • CySEC (#250/14)
  • Cont Demo gratuit
  • CFD-uri pe Acțiuni și ETF-uri
  • Levier: 30:1 Conturi retail
  • $100
    Depozit minim
    logo visa
logo mastercard
logo skrilllogo paypal
    Top Broker
    Deschide Cont
  • Reglementare globală
  • Resurse educaționale
  • CFD-uri Acțiuni, Crypto & Forex
  • Securitate ridicată
  • $100
    Depozit minim
    logo visa
logo mastercard
logo skrilllogo paypal
    Top Broker
    Deschide Cont

    Disclaimer: CFD-urile sunt instrumente complexe și prezintă un risc ridicat de a pierde bani rapid din cauza efectului de levier. Între 74-89% din conturile investitorilor de retail pierd bani atunci când tranzacționează CFD-uri. Trebuie să luați în considerare dacă sunteți în măsură să suportați riscul de a vă pierde investiția.

    Acest site conține linkuri către diverși brokeri. Dacă faceți o achiziție prin intermediul unuia dintre aceste linkuri, Investmag poate primi o compensație.

    Vrei să cumperi acțiuni?
    Alege unul dintre brokerii recomandați mai jos și cumpără acțiuni, ETF-uri, criptomonede și alte active fără comision sau alte taxe.
    $100
    Depozit minim
    Deschide cont
    $100
    Depozit minim
    Deschide cont
    $0
    Depozit minim
    Deschide cont
    $100
    Depozit minim
    Deschide cont