Motivul pentru care conturile de economii te fac mai sărac

Pentru cei care au economisit o anumită sumă de bani, deschiderea unui cont de economii pare o investiție bună. Totuși, nu este deloc așa. Uite de ce.

Ce sunt conturile de economii?

Un cont de economii este un cont deschis la bancă unde poți adăuga bani oricând dorești. Pentru faptul că ții banii la banca respectivă, primești o mică dobândă anuală. Aceasta este, de exemplu, de 0,4% pe an la UniCredit, pentru conturile în RON. Totuși, dacă optezi pentru un cont în EURO, nu primești dobândă (datorită faptului că euro se apreciază față de leu).

Aceste conturi de economii sunt create pentru oamenii fără educație financiară. Majoritatea oamenilor nu cunosc nimic despre inflație, dobânzi sau putere de cumpărare. Astfel, ajung să fie păcăliți de promisiuni false de îmbogățire.

Deși te aștepți ca peste ani să devii mai bogat făcând aceste economii, realitatea este cu totul alta. 

Cum te face un cont de economii mai sărac?

Să începem cu un termen pe care îl tot auzim peste tot - inflația. Aceasta reprezintă scăderea puterii de cumpărare.

Conform datelor de la Institutul Național de Statistică, în luna septembrie 2021 rata inflației a fost de 6,3%, față de aceeași lună a anului trecut. Cu alte cuvinte, ceea ce cumpărai în 2020 cu 1000 de lei vei cumpăra anul acesta cu 1063 de lei. 

Acum hai să vedem ce s-ar fi întâmplat dacă ai fi depus banii într-un cont de economii cu dobândă de 0,5% pe an. 

Cei 1000 de lei depuși anul trecut ar fi valorat acum 1005 lei. Acei 5 lei se consideră profit, ceea ce înseamnă că sunt impozabili. Impozitul de 10% va fi reținut la sursă, deci mai pierzi 0,5 lei. 

În final, ai frumușica sumă de 1004,5 lei. Și ghici ce! Această sumă nu acoperă inflația! Astfel, ajungi doar să mai câștigi puțin din procentul inflației. Totuși, banii tăi valorează mai puțin decât cu un an în urmă.

Și nu am luat în calcul eventualele taxe de retragere a banilor din contul de economii. Cu aceste taxe, suma ar putea să scadă și sub 1000 de lei, adică sub valoarea pe care ai depus-o inițial. 

Există și alte opțiuni mai bune de a investi?

Ei bine, există nenumărate metode prin care ne protejăm de inflație. Dacă vrei să afli mai multe despre inflație și despre cum ne afectează, am scris un articol special pe acest subiect. 

Una dintre cea mai cunoscută metodă o reprezintă investițiile în imobiliare. Un imobil îți poate aduce un venit constant, prin închirierea acestuia. De asemenea, prețul de vânzare poate varia în funcție de situația economică la momentul respectiv. 

Acum, însă, piața imobiliară este inaccesibilă multora dintre noi datorită prețurilor la care au ajuns apartamentele. Totuși, dacă îți permiți să achiziționezi un apartament, o garsonieră sau o hală industrială, în special la un preț bun, nu ezita. În general, prețurile acestor active se mențin (sau chiar cresc) și în perioade de criză.

Și așa ajungem la următorul punct - investițiile la bursă. 

Se spune că oricine poate investi la bursă. De ce este această metodă la îndemâna oricui? Simplu - pentru că nu ai nevoie de sume impresionante pentru a începe. 

La bursă ai posibilitatea de a cumpăra mici fracțiuni din companii. Acestea sunt puse la dispoziția tuturor doritorilor prin anumiți intermediari. Până nu demult era necesar să iei legătura cu un broker pentru a face legătura cu bursele de valori. În zilele noastre, cel mai la îndemână este să investim prin așa-numitele platforme de tranzacționare. 

Cu ajutorul acestor platforme poți să cumperi acțiuni, să primești dividende și să te bucuri de roadele muncii tale.

Cu puțină cercetare de piață, inspirație și răbdare poți ajunge să câștigi un venit pasiv din economiile tale.

În plus, impozitul pe dividende, în România, este mai mic decât cel pe profit (în anumite limite, desigur). 

Pe lângă investițiile la bursă și imobiliarele, mai avem câteva metode prin care să ne protejăm de efectele inflației asupra banilor noștri.

Criptomonedele atrag din ce în ce mai mult atenția marilor corporații globale. Ideea pe care au fost create este libertatea tranzacțiilor dintre persoane. În acest moment, toate tranzacțiile pe care le facem, în viața de zi cu zi, sunt monitorizate de autoritățile centrale (guvern, stat, bănci). Acest lucru face ca unele transferuri să dureze și câteva zile până când sunt verificate și aprobate. 

În schimb, transferurile în rețelele criptomonedelor se realizează instant. De aceea, acest activ este extrem de promițător pe termen lung. 

Nimeni nu ne-a învățat la școală despre unul dintre cele mai importante aspecte ale vieții din ziua de azi - banii. 

De aceea, sperăm că te-am lămurit, cât de cât, cu privire la faimoasele conturi de economii. Cu ajutorul câtorva calcule simple am arătat faptul că acestea te fac, realmente, mai sărac. Dacă vrei să pierzi o parte din bani în câțiva ani, atunci deschide un cont de economii. În schimb, dacă vrei să crești valoarea banilor pe care îi ai, informează-te și investește-i în activele care ți se potrivesc. 

Deschide Cont Demo Gratuit
Deschide Cont Gratuit Aici
Deschide Cont Demo GratuitDeschide Cont Gratuit Aici

What’s a Rich Text element?

The rich text element allows you to create and format headings, paragraphs, blockquotes, images, and video all in one place instead of having to add and format them individually. Just double-click and easily create content.

Static and dynamic content editing

A rich text element can be used with static or dynamic content. For static content, just drop it into any page and begin editing. For dynamic content, add a rich text field to any collection and then connect a rich text element to that field in the settings panel. Voila!

How to customize formatting for each rich text

Headings, paragraphs, blockquotes, figures, images, and figure captions can all be styled after a class is added to the rich text element using the "When inside of" nested selector system.

Vrei să tranzacționezi?
Alege unul dintre brokerii recomandați mai jos și tranzacționează acțiuni, ETF-uri, criptomonede și alte active fără comision.
  • 2200+ CFD-uri
  • Aplicație de mobil
  • Suport limba română
  • Planuri de investiții
  • Alerte de preț
  • $0
    Depozit minim
    logo visa
logo mastercard
logo skrilllogo paypal
    Top Broker
    Deschide Cont
  • 4593 acțiuni
  • Aplicație de mobil
  • Suport 24/7
  • Copy trading
  • $100
    Depozit minim
    logo visa
logo mastercard
logo skrilllogo paypal
    Top Broker
    Deschide Cont
  • CySEC (#250/14)
  • Cont Demo gratuit
  • CFD-uri pe Acțiuni și ETF-uri
  • Levier: 30:1 Conturi retail
  • $100
    Depozit minim
    logo visa
logo mastercard
logo skrilllogo paypal
    Top Broker
    Deschide Cont

    Disclaimer: CFD-urile sunt instrumente complexe și prezintă un risc ridicat de a pierde bani rapid din cauza efectului de levier. Între 74-89% din conturile investitorilor de retail pierd bani atunci când tranzacționează CFD-uri. Trebuie să luați în considerare dacă sunteți în măsură să suportați riscul de a vă pierde investiția.

    Acest site conține linkuri către diverși brokeri. Dacă faceți o achiziție prin intermediul unuia dintre aceste linkuri, Investmag poate primi o compensație.

    Vrei să cumperi acțiuni?
    Alege unul dintre brokerii recomandați mai jos și cumpără acțiuni, ETF-uri, criptomonede și alte active fără comision sau alte taxe.
    $100
    Depozit minim
    Deschide cont
    $0
    Depozit minim
    Deschide cont
    $100
    Depozit minim
    Deschide cont