Impactul inteligenței artificiale asupra indicelui S&P500

Inteligența Artificială (IA) și-a făcut rapid loc în mediul de business, aducând cu sine o serie de transformări și beneficii semnificative. 

Utilizarea pe scară largă a AI poate stimula creșterea productivității forței de muncă, creșterea veniturilor și marjele de profit, ceea ce ar putea să ridice valoarea S&P 500 cu 5% până la 15%, iar în unele scenarii optimiste, chiar cu 30%.

Un exemplu elocvent în acest sens este compania Nvidia, care a anunțat că se așteaptă la vânzări de 11 miliarde de dolari în trimestrul curent, cu 53% peste estimarea consensului de 7 miliarde de dolari, datorită cererii crescute pentru cipuri avansate în domeniul IA. Nvidia a devenit acum a cincea companie ca mărime în indicele S&P 500 al acțiunilor americane.

Impactul AI asupra S&P 500 

Potrivit estimărilor Goldman Sachs, utilizarea generalizată a generative AI ar putea sprijini creșterea productivității forței de muncă din SUA cu 1,5 puncte procentuale în decurs de un deceniu, ceea ce ar putea crește PIB-ul global cu 7% în aceeași perioadă. Această revigorare economică ar putea accelera câștigurile pe acțiune (EPS) ale S&P 500 cu jumătate de punct procentual, ceea ce ar însemna o creștere anuală de 5,4% în următorii 20 de ani - mai rapid decât estimarea actuală de 4,9%.

Calculând potențialul impact al AI asupra câștigurilor pe acțiune, Goldman a ajuns la concluzia că valoarea corectă a indicelui ar crește cu aproximativ 6%, ajungând la 4.650 de puncte. Acest lucru sugerează că S&P 500 este subevaluat în prezent.

Riscurile și atenționările privind revoluțiile tehnologice

​​Utilizarea inteligenței artificiale generative poate stimula câștigurile corporative, însă magnitudinea și momentul acestui impact sunt incerte, conform raportului echipei de cercetare de la Goldman Sachs. 

Revoluțiile tehnologice pot fi complicate și există riscuri legate de fluctuațiile macroeconomice, schimbările politice și capitalizările de piață ridicate care par deja să anticipeze impactul AI.

În plus, creșterea productivității nu a adus întotdeauna un impuls semnificativ S&P 500. Creșterea productivității pe o perioadă de cinci ani explică doar 1% din variația randamentelor S&P 500 din acea perioada, conform analiștilor de la Goldman Sachs. 

Oportunități și diversificarea portofoliului

AI va juca un rol important în randamentele S&P 500 în viitor, dar este important să nu se exagereze impactul său. Estimările optimiste ale Goldman indică un potențial de creștere de doar 5% până la 15% față de prețurile actuale ale indicelui. Date fiind capitalizarile de piață, marjele de profit și câștigurile ridicate din prezent, nu există multă marjă de siguranță în cazul în care AI nu își îndeplinește așteptările.

Diversificarea în diferite regiuni, stiluri și clase de active, precum și menținerea unor rezerve de numerar, pot oferi randamente ajustate la risc mai bune pe termen lung. De asemenea, este important să nu cumpărăm acțiuni bazându-ne doar pe sentimente, ci să avem în vedere fundamentele afacerilor în care investim.

Deschide Cont Demo Gratuit
Deschide Cont Gratuit Aici
Deschide Cont Demo GratuitDeschide Cont Gratuit Aici

What’s a Rich Text element?

The rich text element allows you to create and format headings, paragraphs, blockquotes, images, and video all in one place instead of having to add and format them individually. Just double-click and easily create content.

Static and dynamic content editing

A rich text element can be used with static or dynamic content. For static content, just drop it into any page and begin editing. For dynamic content, add a rich text field to any collection and then connect a rich text element to that field in the settings panel. Voila!

How to customize formatting for each rich text

Headings, paragraphs, blockquotes, figures, images, and figure captions can all be styled after a class is added to the rich text element using the "When inside of" nested selector system.

Vrei să tranzacționezi?
Alege unul dintre brokerii recomandați mai jos și tranzacționează acțiuni, ETF-uri, criptomonede și alte active fără comision.
  • 2200+ CFD-uri
  • Aplicație de mobil
  • Suport limba română
  • Planuri de investiții
  • Alerte de preț
  • $0
    Depozit minim
    logo visa
logo mastercard
logo skrilllogo paypal
    Top Broker
    Deschide Cont
  • 4593 acțiuni
  • Aplicație de mobil
  • Suport 24/7
  • Copy trading
  • $100
    Depozit minim
    logo visa
logo mastercard
logo skrilllogo paypal
    Top Broker
    Deschide Cont
  • CySEC (#250/14)
  • Cont Demo gratuit
  • CFD-uri pe Acțiuni și ETF-uri
  • Levier: 30:1 Conturi retail
  • $100
    Depozit minim
    logo visa
logo mastercard
logo skrilllogo paypal
    Top Broker
    Deschide Cont

    Disclaimer: CFD-urile sunt instrumente complexe și prezintă un risc ridicat de a pierde bani rapid din cauza efectului de levier. Între 74-89% din conturile investitorilor de retail pierd bani atunci când tranzacționează CFD-uri. Trebuie să luați în considerare dacă sunteți în măsură să suportați riscul de a vă pierde investiția.

    Acest site conține linkuri către diverși brokeri. Dacă faceți o achiziție prin intermediul unuia dintre aceste linkuri, Investmag poate primi o compensație.

    Vrei să cumperi acțiuni?
    Alege unul dintre brokerii recomandați mai jos și cumpără acțiuni, ETF-uri, criptomonede și alte active fără comision sau alte taxe.
    $100
    Depozit minim
    Deschide cont
    $0
    Depozit minim
    Deschide cont
    $100
    Depozit minim
    Deschide cont