Diversificarea și reducerea riscului în investițiile la bursă

Indiferent de tipul investiției pe care decideți să-l faceți, este foarte important sa aveți un plan de atenuare al riscurilor. În spațiul de investiții, acest concept este cunoscut sub numele de „diversificare”. 

Importanța diversificării nu trebuie subestimată, deoarece acest lucru vă va asigura că nu sunteți niciodată supraexpus unei singure companii. Dacă ați fi și compania ar da faliment, ați putea pierde întreaga investiție.

Ce este diversificarea?

În forma sa de bază, diversificarea înseamnă pur și simplu să dețineți un portofoliu cu acțiuni în cat mai multe companii. Mai mult de atat, portofoliul dvs. ar trebui să fie format din companii care operează în mai multe industrii din diferite zone geografice.

De exemplu, să presupunem că 80% din portofoliul dvs. a fost format din acțiuni din sectorul tehnologic. Acesta ar include acțiuni în companii precum Apple, Facebook, Twitter, Google, Netflix și Amazon. Dacă industria tehnologică ar trece printr-o perioadă prelungită de declin, 80% din portofoliul dvs. ar fi puternic afectat.

Un investitor calculat nu ar deține niciodată 80% din portofoliu într-o singură industrie. În schimb, el ar putea să-și distribuie investițiile în 10 sau mai multe industrii. Portofoliul ar putea include companii care activează în sectoarele finanțelor, agriculturii, divertismentului, călătoriilor, telecomunicațiilor, retailului și al automobilelor.

Mai mult de atat, un investitor priceput, nu ar deține acțiuni doar într-o singura companie din fiecare industrie, ci ar avea expunere la mai multe companii din fiecare domeniu. 

Diversificarea cu acțiuni comerciale unice

Deși exemplul de mai sus ilustrează modul în care un investitor ar putea încerca să își diversifice participațiile, achiziționarea manuală a sute de acțiuni nu ar fi doar un coșmar logistic, ci probabil ar costa o avere. Acest lucru se aplica în cazul în care utilizați o platformă de brokeraj care percepe comisioane la fiecare tranzactie. 

Vestea bună pentru dvs. este că există o modalitate de a vă diversifica în sute de companii prin plasarea unei singure tranzacții: investițiile în fondurile de indici.

Diversificarea prin fondurile de indici

După cum am menționat în acest articol, un “index fund” vă oferă expunere la sute sau chiar mii de companii la un cost redus, și elimina nevoia de a investi în acțiuni individuale. Fiecare indice urmărește companii de pe o anumită piață bursieră, cum ar fi Bursa de Valori din Londra, NYSE, sau NASDAQ.

Mai jos am enumerat câteva dintre cele mai populare fonduri de indici în care puteți investi:

S&P 500

S&P 500 este una dintre cele mai simple modalități de diversificare a portofoliului de acțiuni. Acest indice urmărește cele mai mari 500 de companii listate în SUA. Indicele acoperă atât firmele din New York Stock Exchange cât și NASDAQ.

FTSE 100

Dacă doriți să cumpărați acțiuni listate la bursa din Londra, atunci ar merită să luați în considerare FTSE 100. Acesta este un indice care urmărește prețurile acțiunilor celor mai mari 100 de companii listate public în Marea Britanie. Acest indice este pondera, ceea ce înseamnă că FTSE 100 va avea un singur preț atașat, care va crește și coborî la fel ca o acțiune individuală.

NASDAQ 100

NASDAQ 100 urmărește cele mai mari 100 de companii tranzacționate pe NASDAQ. Acest indice special este dominat de cele mai mari firme de tehnologie precum Apple Inc, Google, Amazon, Facebook si Twitter.

Dow Jones

Dow Jones este, fără îndoială, cel mai faimos indice bursier din lume. „Dow a închis cu 100 de puncte astăzi” este ceva ce am auzit cu toții probabil la un moment dat. Dar ce este mai exact Dow Jones? Ei bine, Dow este un indice format din 30 de companii listate din SUA. Acestea nu sunt neapărat cele mai mari companii din lume, dar vor avea o influență majoră asupra economiei americane mai largi.

Indicele BET

Indicele BET este indicele de referință a Bursei de Valori București  și urmărește evoluția celor mai tranzacționate companii de pe piața din România.Acest indice s-a bucurat de o performanta foarte buna în ultimii 20 de ani, oferind investitorilor randamente de pana la 20%.

Diversificarea nu elimină riscul

Chiar dacă diversificarea ajuta investitorii să își gestioneze riscul și să reducă volatilitatea mișcărilor prețului unei acțiuni, trebuie menționat că oricât de diversificat este portofoliul dvs., riscul nu poate fi niciodată eliminat complet.

Pentru a obține un portofoliu diversificat, căutați industrii sau clase de active care au corelații negative, astfel încât, dacă una se mișcă în jos, cealaltă tinde să o contracareze.

Deschide Cont Demo Gratuit
Deschide Cont Gratuit Aici
Deschide Cont Demo GratuitDeschide Cont Gratuit Aici

What’s a Rich Text element?

The rich text element allows you to create and format headings, paragraphs, blockquotes, images, and video all in one place instead of having to add and format them individually. Just double-click and easily create content.

Static and dynamic content editing

A rich text element can be used with static or dynamic content. For static content, just drop it into any page and begin editing. For dynamic content, add a rich text field to any collection and then connect a rich text element to that field in the settings panel. Voila!

How to customize formatting for each rich text

Headings, paragraphs, blockquotes, figures, images, and figure captions can all be styled after a class is added to the rich text element using the "When inside of" nested selector system.

Vrei să tranzacționezi?
Alege unul dintre brokerii recomandați mai jos și tranzacționează acțiuni, ETF-uri, criptomonede și alte active fără comision.
  • 2200+ CFD-uri
  • Aplicație de mobil
  • Suport limba română
  • Planuri de investiții
  • Alerte de preț
  • $0
    Depozit minim
    logo visa
logo mastercard
logo skrilllogo paypal
    Top Broker
    Deschide Cont
  • Peste 1000 de acțiuni
  • Aplicație de mobil
  • Suport 24/7
  • Copy trading
  • $100
    Depozit minim
    logo visa
logo mastercard
logo skrilllogo paypal
    Top Broker
    Deschide Cont
  • CySEC (#250/14)
  • Cont Demo gratuit
  • CFD-uri pe Acțiuni și ETF-uri
  • Levier: 30:1 Conturi retail
  • $100
    Depozit minim
    logo visa
logo mastercard
logo skrilllogo paypal
    Top Broker
    Deschide Cont

    Disclaimer: CFD-urile sunt instrumente complexe și prezintă un risc ridicat de a pierde bani rapid din cauza efectului de levier. Între 74-89% din conturile investitorilor de retail pierd bani atunci când tranzacționează CFD-uri. Trebuie să luați în considerare dacă sunteți în măsură să suportați riscul de a vă pierde investiția.

    Acest site conține linkuri către diverși brokeri. Dacă faceți o achiziție prin intermediul unuia dintre aceste linkuri, Investmag poate primi o compensație.

    Vrei să cumperi acțiuni?
    Alege unul dintre brokerii recomandați mai jos și cumpără acțiuni, ETF-uri, criptomonede și alte active fără comision sau alte taxe.
    $100
    Depozit minim
    Deschide cont
    $0
    Depozit minim
    Deschide cont
    $100
    Depozit minim
    Deschide cont