Cum afectează inflația piața de acțiuni?


Recuperarea economiei globale de la impactul COVID-19 a adus inflația în prim-planul știrilor. Acest articol analizează impactul pe care inflația îl poate avea asupra piețelor de acțiuni și ce înseamnă acest lucru pentru investitori.

Ghidul nostru despre inflație și piața de acțiuni explică cauzele inflației și modul în care investitorii reacționează de obicei la aceasta. Aflați cum sunt afectate diferitele clase de active și cum puteți crea un portofoliu care să reziste cât mai bine la inflație.

Ce este inflația?

Inflația este o reducere a puterii de cumpărare a banilor pe care îi aveți. Este definită printr-o creștere generală a prețurilor bunurilor și serviciilor care rezultă în creșterea costului de trai. În general, inflația este măsurată printr-un indice care urmărește pur și simplu prețul unui coș de produse de uz casnic de-a lungul timpului.

Ce cauzează inflația?

Există mulți factori care influențează prețurile, iar perioadele de inflație ridicată înseamnă de obicei că mai mulți dintre acești factori acționează împreună. Mai jos sunt cele mai comune cauze ale inflației, cu o scurtă descriere a ceea ce înseamnă acestea.

Creșterea ofertei de bani. Băncile centrale care tipăresc mai mulți bani pot cauza o devalorizare a unei monede și reducerea puterii sale de cumpărare. Când banii valorează mai puțin, bunurile și serviciile devin relativ mai scumpe.

Creșterea costurilor de producție. Creșterea costurilor de producție a bunurilor provoacă inflație deoarece prețul bunurilor crește pentru a se potrivi cu costurile de producție.

Creșterea bruscă a cererii consumatorilor. O creștere bruscă a cererii totale a consumatorilor creează o situație economică în care consumatorii sunt dispuși să plătească prețuri mai mari pentru oferta existentă de bunuri și servicii. Dorința lor de a plăti mai mult rezultă în creșterea prețurilor.

Cum ne afectează inflația investițiile?

Inflația este în general o veste proastă pentru majoritatea investițiilor, dar există unele excepții. Investitorii tind să se îndepărteze de activele speculative sau cu risc mai mare și să se îndrepte către clase de active mai sigure, deoarece perioadele de inflație pot coincide cu o incertitudine economică mai mare și cu perspectiva unor rate ale dobânzilor mai mari.

Ratele dobânzilor sunt un factor important deoarece sunt principalul mecanism pe care băncile centrale îl pot folosi pentru a încerca să reducă inflația. Ratele mai mari fac împrumuturile mai costisitoare și economisirea mai atractivă, descurajând astfel oamenii să își cheltuie banii și reducând o parte din presiunea cererii din economie.

Ce înseamnă asta în practică este că investitorii se pregătesc pentru creșterea ratelor dobânzilor prin plasarea banilor lor în active cu istoric dovedit. Active precum aurul și argintul, obligațiunile și acțiunile în companii stabile cu fluxuri de venituri previzibile au cele mai mari șanse să crească în preț. Activele mai speculative, cum ar fi acțiunile de creștere sau criptomonedele, ar putea scădea în valoare pe măsură ce investitorii își mută banii din ele.

Cum să vă protejați împotriva inflației

Cel mai bun mod de a vă proteja investițiile de impactul inflației este de a crea un portofoliu echilibrat. Asta înseamnă să vă investiți banii în clase de active diferite, astfel încât orice performanță slabă într-o zonă să fie echilibrată de randamente mai bune în alta. Mai jos este un rezumat mai detaliat al opțiunilor disponibile.

Cele mai bune acțiuni pentru inflație ridicată

Căutați acțiuni care sunt susceptibile să crească mai mult decât rata inflației. Dacă inflația este de 5%, atunci doriți să investiți în companii care au cele mai mari șanse de a crește cu mai mult de 5%, altfel banii dvs. își pierd efectiv valoarea în fiecare an.

Cel mai bun pariu este să căutați acțiuni de valoare; companii care se tranzacționează la un discount față de valoarea lor fundamentală. Acest lucru necesită ceva timp și efort pentru cercetare, dar în general ar trebui sa țintiți o afacere cu fluxuri de venituri stabile, multe active și puține datorii.

Companiile care se specializează în bunuri de larg consum sunt un punct bun de plecare. Merită, de asemenea, să vă gândiți la ce să evitați; industrii speculative sau populare în care companiile sunt evaluate pe baza promisiunilor de viitor mai degrabă decât a performanței actuale sunt adesea cele mai afectate când investitorii devin precauți.

Investiții în aur

Aurul a fost văzut de mult timp ca fiind cel mai bun mod de a combate inflația. Deoarece este cotat în dolari, când valoarea dolarului scade, fiecare unitate de aur devine mai valoroasă. În timp, o unitate de aur este mult mai probabil să își păstreze puterea de cumpărare decât ar fi o sumă fixă de dolari.

Cu toate acestea, trebuie să reținem că aurul este un activ stabil care nu oferă niciun randament. Investițiile precum obligațiunile sau conturile de economii cu dobandă mare (sau acțiunile cu dividende) oferă o rată anuală de rentabilitate mai mare. Aurul funcționează mai mult ca o protecție în fața inflației decât ca un mod de a vă crește efectiv averea pe termen scurt.

Investiții în imobiliare

Proprietățile sunt o opțiune bună pentru cei ce și le pot permite. Prețurile caselor fac parte din mulți indici de prețuri care sunt utilizați pentru a măsura inflația, astfel încât inflația crescută corespunde de obicei cu o creștere a prețului proprietăților. Dacă dețineți o proprietate, valoarea acelei proprietăți va crește odată cu inflația.

La fel ca la toate activele, există unele avantaje și dezavantaje în a urma această cale. Terenurile și proprietățile sunt scumpe, în timp ce ratele dobânzilor în creștere le fac și mai costisitoare (prin creșterea ratelor lunare ale ipotecii). Cu toate acestea, dacă aveți mijloacele de a deține o proprietate și de a o închiria, aceasta poate oferi un flux de venituri fiabil care este relativ rezistent la inflație.

Investiții alternative

Noi tipuri de active, cum ar fi criptomonedele, sunt o altă opțiune. Acestea funcționează în afara sistemului financiar tradițional și, prin urmare, nu sunt afectate de inflație și ratele dobânzilor în același mod. Bitcoin este adesea numit "aur digital" și ar trebui, în teorie, să își mențină valoarea pe măsură ce monedele fiat sunt devalorizate de inflație.

Criptomonedele sunt o nouă clasă de active, totuși, și nu există la fel de multe performanțe istorice pe care să ne bazăm ca la investițiile tradiționale. Multe monede individuale s-au comportat mai mult ca acțiunile speculative de creștere în perioadele inflaționiste și au suferit în consecință, ceea ce înseamnă că ar trebui să fiți atenți la proiectele în care investiți.

Recapitulare rapidă

Inflația afectează piața de acțiuni într-un mod complex, iar impactul său asupra diverselor tipuri de active poate varia. Cheia pentru a naviga cu succes este diversificarea, atât în ceea ce privește tipurile de active pe care le dețineți, cât și în ce țări și industrii investiți. Spor la investiții!


Deschide Cont Demo Gratuit
Deschide Cont Gratuit Aici
Deschide Cont Demo GratuitDeschide Cont Gratuit Aici

What’s a Rich Text element?

The rich text element allows you to create and format headings, paragraphs, blockquotes, images, and video all in one place instead of having to add and format them individually. Just double-click and easily create content.

Static and dynamic content editing

A rich text element can be used with static or dynamic content. For static content, just drop it into any page and begin editing. For dynamic content, add a rich text field to any collection and then connect a rich text element to that field in the settings panel. Voila!

How to customize formatting for each rich text

Headings, paragraphs, blockquotes, figures, images, and figure captions can all be styled after a class is added to the rich text element using the "When inside of" nested selector system.

Vrei să tranzacționezi?
Alege unul dintre brokerii recomandați mai jos și tranzacționează acțiuni, ETF-uri, criptomonede și alte active fără comision.
  • 2200+ CFD-uri
  • Aplicație de mobil
  • Suport limba română
  • Planuri de investiții
  • Alerte de preț
  • $0
    Depozit minim
    logo visa
logo mastercard
logo skrilllogo paypal
    Top Broker
    Deschide Cont
  • 4593 acțiuni
  • Aplicație de mobil
  • Suport 24/7
  • Copy trading
  • $100
    Depozit minim
    logo visa
logo mastercard
logo skrilllogo paypal
    Top Broker
    Deschide Cont
  • CySEC (#250/14)
  • Cont Demo gratuit
  • CFD-uri pe Acțiuni și ETF-uri
  • Levier: 30:1 Conturi retail
  • $100
    Depozit minim
    logo visa
logo mastercard
logo skrilllogo paypal
    Top Broker
    Deschide Cont

    Disclaimer: CFD-urile sunt instrumente complexe și prezintă un risc ridicat de a pierde bani rapid din cauza efectului de levier. Între 74-89% din conturile investitorilor de retail pierd bani atunci când tranzacționează CFD-uri. Trebuie să luați în considerare dacă sunteți în măsură să suportați riscul de a vă pierde investiția.

    Acest site conține linkuri către diverși brokeri. Dacă faceți o achiziție prin intermediul unuia dintre aceste linkuri, Investmag poate primi o compensație.

    Vrei să cumperi acțiuni?
    Alege unul dintre brokerii recomandați mai jos și cumpără acțiuni, ETF-uri, criptomonede și alte active fără comision sau alte taxe.
    $100
    Depozit minim
    Deschide cont
    $0
    Depozit minim
    Deschide cont
    $100
    Depozit minim
    Deschide cont