Ce este inflația și cum ne afectează?

Situația economică a unui stat este generată de un set de factori complecși care, coroborați, oferă o imagine de ansamblu asupra puterii financiare a respectivei țări. Unul din cei mai importanți factori pe care trebuie să îi luăm în calcul atunci când vorbim de cât de puternic este un stat din punct de vedere financiar este inflația.

Întrucât educația economico-financiară nu reprezintă tocmai punctul forte al țării noastre, ți-am pregătit un articol menit să te informeze cu privire la aspectele care țin de inflație și care ne influențează viața noastră de zi cu zi.

Inflația - Definiție și Explicație

Economia unei piețe este marcată în mod constant de creșteri și scăderi ale prețurilor al diferite bunuri și servicii. În funcție de volatilitatea pieței respective, prețurile se pot modifica destul de rapid (de mai multe ori într-o zi). Atunci când analizăm inflația prezentă într-o piață, vorbim, de fapt, de cât de mult cresc prețurile într-o anumită perioadă de timp bine stabilită. 

Pentru a stabili valoarea exactă a ratei inflației în țara noastră trebuie să analizăm procentul cu care au crescut prețurile la produsele disponibile pe piață într-un an. Așadar, vorbim de un orizont de timp foarte clar (1 an) și de valori care pot fi determinate cu exactitate. 

În consecință, se atribuie, o anumită pondere fiecărui produs, în funcție de importanța și valoarea sa la începutul perioadei de analiză. Așadar, pentru produsele ceva mai scumpe (precum electricitate, gazele naturale și apă curentă) se atribuie o pondere mai mare, în timp ce produsele mai ieftine (precum zahărul, uleiul și timbrele poștale) sunt plasate în plan secundar, primind o pondere mai mică. 

După atribuirea ponderilor aferente fiecărui produs, se realizează o formă tabelară care include prețul respectivului produs în două momente importante: începutul perioadei de analiză și sfârșitul perioadei de analiză. Rezultatul acestui tabel este reprezentat de un procent care reprezintă creșterea prețului. Pentru a calcula inflația totală a unei piețe, se calculează media aritmetică ponderată a creșterii prețurilor.

Efectele Inflației Asupra Populației

Conform analizei efectuată de Banca Națională a României (B.N.R.), inflația în țara noastră în anul 2020 a avut o valoare de 2%. Vom folosi această informație pentru a înțelege mai bine ce efect are inflația asupra vieții noastre cotidiene.

Să presupunem că, pe 1 ianuarie 2020, cu ajutorul unei bancnote de 100 de RON puteai cumpăra 100 de pâini integrale (preț inițial = 1,00 RON per bucată). Luând în calcul inflația de 2%, la sfârșitul perioadei, adică la data de 1 ianuarie 2021, cu aceeași bancnotă de 100 de RON puteai cumpăra doar 98 de pâini (preț final = 1,02 RON per bucată). Acest fapt se datorează creșterii prețului pâinii pe parcursul anului în curs. Astfel, în loc de 1 RON per bucată, pâinea a ajuns să coste 1,02 RON per bucată. Diferența de 2 bani (0,02 RON) scade puterea de cumpărare a cetățenilor, în situația în care veniturile nu cresc în același ritm.

Cel mai important efect al inflației asupra populației afectează persoanele care depun bani în conturi bancare. Să presupunem că depui 1,000 de RON într-un cont cu dobândă 1% pe an, într-o țară a cărei inflație este de 2%. Dacă după o perioadă de un an scoți banii depuși anterior și încerci să cumperi aceleași produse ca în anul precedent, vei observa că valoarea efectivă a banilor a scăzut cu 10 RON (1%). Acest deficit este generat de diferența negativă dintre dobânda anuală a băncii (în cuantum de 1% din suma depusă) și rata inflației în piață (în valoare de 2%).

Deschide Cont Demo Gratuit
Deschide Cont Gratuit Aici
Deschide Cont Demo GratuitDeschide Cont Gratuit Aici

What’s a Rich Text element?

The rich text element allows you to create and format headings, paragraphs, blockquotes, images, and video all in one place instead of having to add and format them individually. Just double-click and easily create content.

Static and dynamic content editing

A rich text element can be used with static or dynamic content. For static content, just drop it into any page and begin editing. For dynamic content, add a rich text field to any collection and then connect a rich text element to that field in the settings panel. Voila!

How to customize formatting for each rich text

Headings, paragraphs, blockquotes, figures, images, and figure captions can all be styled after a class is added to the rich text element using the "When inside of" nested selector system.

Vrei să tranzacționezi?
Alege unul dintre brokerii recomandați mai jos și tranzacționează acțiuni, ETF-uri, criptomonede și alte active fără comision.
  • 2200+ CFD-uri
  • Aplicație de mobil
  • Suport limba română
  • Planuri de investiții
  • Alerte de preț
  • $0
    Depozit minim
    logo visa
logo mastercard
logo skrilllogo paypal
    Top Broker
    Deschide Cont
  • 4593 acțiuni
  • Aplicație de mobil
  • Suport 24/7
  • Copy trading
  • $100
    Depozit minim
    logo visa
logo mastercard
logo skrilllogo paypal
    Top Broker
    Deschide Cont
  • CySEC (#250/14)
  • Cont Demo gratuit
  • CFD-uri pe Acțiuni și ETF-uri
  • Levier: 30:1 Conturi retail
  • $100
    Depozit minim
    logo visa
logo mastercard
logo skrilllogo paypal
    Top Broker
    Deschide Cont

    Disclaimer: CFD-urile sunt instrumente complexe și prezintă un risc ridicat de a pierde bani rapid din cauza efectului de levier. Între 74-89% din conturile investitorilor de retail pierd bani atunci când tranzacționează CFD-uri. Trebuie să luați în considerare dacă sunteți în măsură să suportați riscul de a vă pierde investiția.

    Acest site conține linkuri către diverși brokeri. Dacă faceți o achiziție prin intermediul unuia dintre aceste linkuri, Investmag poate primi o compensație.

    Vrei să cumperi acțiuni?
    Alege unul dintre brokerii recomandați mai jos și cumpără acțiuni, ETF-uri, criptomonede și alte active fără comision sau alte taxe.
    $100
    Depozit minim
    Deschide cont
    $0
    Depozit minim
    Deschide cont
    $100
    Depozit minim
    Deschide cont