Cum sa investesti la bursa

Investiții la bursă: cum cumperi acțiuni pas cu pas

Investițiile în acțiuni pot părea un teritoriu complicat pentru începători, dar cu informațiile potrivite, ele devin accesibile oricui dorește să se aventureze în acest domeniu.

Dacă ai ajuns aici, probabil te gândești să îți încerci norocul pe piața de capital și dorești să afli cum să cumperi primele acțiuni.

Acest ghid detaliat îți va arăta pas cu pas cum să navighezi prin complexitatea investițiilor la bursă, expunând mecanismele esențiale ale piețelor și procesul de a cumpăra acțiuni într-un mod ușor de înțeles. Vom începe cu bazele - ce sunt acțiunile de la bursă - și vom ajunge la cele mai fine detalii ale acestui proces.

Ce sunt acțiunile de la bursă?

O acțiune (cunoscută și sub denumirea de „capitalul propriu” al unei companii) este un instrument financiar care reprezintă dreptul de proprietate asupra unei companii listate la bursa și reprezintă o creanță proporțională asupra activelor sale (ceea ce deține) și a câștigurilor (ceea ce generează în profit).

De exemplu, dacă o companie are 100 de acțiuni și cumpărați o acțiune, atunci dețineți 1% din acțiuni sau 1% din valoarea companiei. Deținerea de acțiuni vă permite să câștigați mai mult din creșterea companiei și vă oferă drepturi de vot pentru acționari.

De exemplu, dacă o companie are 100 de acțiuni și cumpărați o acțiune, atunci dețineți 1% din acțiuni sau 1% din valoarea companiei. Deținerea de acțiuni vă permite să câștigați mai mult din creșterea companiei și vă oferă drepturi de vot pentru acționari.
ilustratie ce excplica investitiile in actiuni

Dacă o companie valorează 100 de milioane de dolari și există 50 de milioane de acțiuni, atunci fiecare acțiune valoreaza 2 dolari.

Valoarea acțiunilor poate crește și scădea, în funcție de performanța pieței de valori și de alți factori economici.

Cum funcționează acțiunile?

Companiile vând acțiuni pentru a strânge bani, iar mai apoi folosesc acești bani pentru diverse inițiative: o companie ar putea folosi banii strânși dintr-o ofertă de acțiuni pentru a finanța noi produse sau linii de produse, pentru a investi în creștere, pentru a-și extinde operațiunile sau pentru a-și achita datoriile.

Investitorii cumpără acțiuni în companii, deoarece consideră că acele companii se vor descurca bine și acțiunile cumparate de ei vor avea o valoare mai mare în viitor.

Companiile încep de obicei să emită acțiuni printr-un proces numit “ofertă publică inițială” sau IPO. Odată ce acțiunile unei companii sunt pe piață, acestea pot fi cumpărate și vândute în rândul investitorilor. Dacă decideți să cumpărați o acțiune, de multe ori nu o veți cumpăra de la compania însăși, ci de la un alt investitor care dorește să vândă acțiunea. La fel, dacă doriți să vindeți o acțiune, veți vinde unui alt investitor care dorește să cumpere.

Cum poți investi la bursă?

Cel mai simplu și mai ieftin mod de a cumpăra acțiuni este online, prin ceea ce se numește un “broker” sau o „platformă de tranzacționare a acțiunilor”. Un broker acționează ca intermediar cu piața. Aceste platforme vă permit să cumpărați acțiuni de la orice companie listată la diferite burse de valori: Bursa de valori de la Londra, Bursa de valori de la New York sau Bursa de valori București.

Prin urmare, principiul de bază este că, dacă compania este listată la o bursă, puteți cumpăra acțiuni în aceasta. Există și companii private în care nu puteți investi pana la un eventual IPO.

După ce v-ați decis in privinta brokerului pe care-l veți folosi , trebuie să deschideți un cont de investiții. Acest lucru se poate face de obicei online. Contul de investiții este practic ceea ce aveți nevoie pentru a începe să cumpărați acțiuni online. Gândiți-vă la acesta ca la un cont bancar în care, pe lângă faptul că dețineți numerar, puteți deține și acțiuni. 

Următorul pas este sa va alimentati contul cu numerar si sa decideți ce acțiuni veti cumpara.

Cum se vând acțiunile

Vânzarea de acțiuni este la fel de ușoară ca și cumpărarea lor. Site-ul fiecărei platforme va funcționa ușor diferit, dar principiul este același pentru fiecare dintre ele.

Dacă ați creat un cont, deoarece nu dețineți certificatele de acțiuni, trebuie să vindeți acțiunile prin intermediul platformei de la care le-ați cumpărat.

Când vă vindeți acțiunile, veți avea două opțiuni:

1. Vindeți acțiunile după număr: 5 actiuni Tesla
2. Vindeți acțiunile după valoarea lor: acțiuni Tesla în valoare de $2000

După ce plasați tranzacția, vi se va afișa un preț cotat pentru vânzarea acțiunilor. În mod normal, aveți o perioadă limitată de timp pentru a decide (de exemplu, 15 secunde), iar prețul citat nu va fi neapărat la fel de mare ca prețul pentru care le-ați cumpărat. Dacă acceptați, atunci banii pe care i-ați câștigat din vânzare vor apărea în cont.

Cum câștig bani dintr-o investiție în acțiuni?

Sa presupunem ca ați achiziționat cu succes acțiuni într-o companie. Acum ce? Ei bine, obiectivul general este de a obține un profit pe termen lung. Veți putea realiza acest lucru în două moduri - câștiguri de capital și/sau dividende. Mai jos puteți vedea cum funcționează fiecare flux de venituri.

Castiguri de capital

Indiferent de compania în care investiți, veți dori să obțineți câștiguri de capital. În forma sa de bază, asta înseamnă că prețul acțiunilor crește în valoare. Ca atare, veți spera să vă vindeți acțiunile la un preț mai mare decât cel pe care l-ați plătit pentru ele. Pentru a vă calcula câștigurile de capital, va trebui să calculați diferența dintre prețul acțiunilor la cumpărare și prețul acestora la vânzare, apoi să înmulțiți aceasta suma cu numărul de acțiuni pe care le dețineți.

Iată un exemplu de calcul al câștigurilor de capital.

Dividende

A doua modalitate prin care puteți câștiga bani atunci când cumpărați acțiuni este prin dividende. Pentru cei care nu știu, dividendele permit companiilor să distribuie o parte din profiturile sale acționarilor. Dacă compania plătește dividende și dețineți cel puțin o acțiune, veți avea dreptul legal la plata dividendelor.

Nu toate companiile plătesc dividende. Câteva exemple binecunoscute de companii care nu plătesc dividende includ Facebook, Alphabet și PayPal. Dividendele sunt de obicei plătite trimestrial, ceea ce înseamnă că veți primi o plată la fiecare 3 luni. Suma exactă este stabilită de consiliul de administrație al companiei și poate varia în funcție de performanța companiei în momentul anunțării dividendului.

Iată un exemplu despre modul în care funcționează plata dividendelor.

Cum cumperi acțiuni?

Tinand cont ca în mod istoric acțiunile au avut rentabilitate medie anuala între 5% - 8%, nu e de mirare ca tot mai multă lume alege sa investeasca la bursa în loc să-și țină economiile într-un cont bancar.

Pentru incepatori poate părea dificil, dar în realitate cumpărarea acțiunilor este un proces foarte simplu. Procesul necesită doar trei lucruri: un broker pentru a face tranzacția, capital pentru a investi și o idee referitoare la companiile în care vreți sa cumparati acțiuni în speranta ca acestea vor avea o valoare mai mare în viitor.

1. Selectați un broker

Cel mai simplu mod de a cumpăra acțiuni este prin intermediul unui broker. După deschiderea și finanțarea contului dvs., puteți cumpăra acțiuni prin intermediul site-ului brokerului în doar câteva minute. 

Deschiderea unui cont de brokeraj este un proces la fel simplu ca deschiderea unui cont pe orice platforma online - de obicei tot procesul durează mai puțin de 15 minute.

După ce ați deschis contul de investiții va trebui sa va verificati identitatea, iar mai apoi sa faceți o depunere de monetar. După ce transferul de fonduri este finalizat și contul dvs. de brokeraj este finanțat, puteți începe să investiți.

2. Decideți in ce companii vreți să investiți

Odată ce v-ați creat și finanțat contul de brokeraj, este timpul să faceți puțin research și să decideți firmele în care vreți sa cumparati acțiuni. 

De cele mai multe ori, noii investitori se uita la companii pe care le cunosc deja din experiențele lor de consumatori: utilizatorii de iPhone are putea fi interesați să investească în Apple, cei care își petrec weekendurile uitându-se la seriale ar putea considera să investească în Netflix, și tot așa.

De cele mai multe ori, noii investitori se uita la companii pe care le cunosc deja din experiențele lor de consumatori: utilizatorii de iPhone are putea fi interesați să investească în Apple, cei care își petrec weekendurile uitându-se la seriale ar putea considera să investească în Netflix, și tot așa.

După ce ați identificat companiile în care vreți sa investiți, este timpul să faceți puțin research în privința companiei pentru a vedea cat de bine se descurca . Începeți cu raportul anual al companiei - în special scrisoarea anuală a conducerii către acționari. Scrisoarea vă va oferi o idee generală a ceea ce se întâmplă cu afacerea și va oferi mai mult context pentru cifrele din raport.

Un alt lucru important este sa decideți ce tip de investitor sunteți și ce obiective aveți, chiar dacă acest lucru este destul de dificil pentru incepatori. Unii investitori prefera sa investească în companii solide care au o creștere mica plătesc dividende în mod regulat, în timp ce alții preferă să investească în companii cu potențial de creștere mai mare. Cei din urma sunt dispuși să-și asume un risc mai mare pentru șansa unor câștiguri mari.

3. Decideți câte acțiuni să cumpărați

Numărul de acțiuni pe care o să le cumpărați depinde în mare parte de prețul acțiunilor pe care doriți să le dețineți. De exemplu, dacă suma de care dispuneți este de $2,000, ați putea cumpăra doar 10 acțiuni dintr-o companie a cărei acțiuni costa $200. Dacă acțiunile pe care doriți să dețineți costa doar $10, atunci puteți cumpăra 200 de acțiuni. 

Deoarece prețul fiecărei acțiuni este diferit, este mult mai bine sa decideți suma de bani pe care doriți să o investiți, decât să cumpărați un număr specific de acțiuni.

Deasemenea, exista tot mai mulți brokeri care va permit sa cumparati acțiuni fracționare.Asta înseamnă că dacă nu va permiteți sa cumparati o acțiune întreaga în companii precum Google și Amazon, puteti cumpara un anumit procent din acea acțiune în funcție de bugetul de care dispuneți.

4. Alegeți tipul de comandă pentru cumpărarea acțiunilor

Deși exista mai multe tipuri de comenzi prin care poti cumpara sau vinde actiuni, cei mai mulți investitori cumpara acțiuni cu două tipuri de comenzi: comenzi de piață (market order) și comenzi limită (limit order).

Comanda de piață (Market Order)
Cu o comandă de piață sau “market order”, indicați că veți cumpăra sau vinde acțiuni la cel mai bun preț actual disponibil pe piață. Deoarece o comandă de piață nu pune parametri de preț pe tranzacție, comanda dvs. va fi executată imediat.

Nu vă mirați dacă prețul pe care îl plătiți - sau pe care îl primiți, dacă vindeți - nu este prețul exact pe care l-ați cotat cu doar câteva secunde înainte. Prețurile vanzare si cumparare fluctuează constant pe parcursul zilei. O comandă de piață este recomandata atunci când cumpărati acțiuni care nu prezinta fluctuații mari de prețuri - acțiuni mari, constante, de tip blue-chip, spre deosebire de companiile mai mici și mai volatile.

Dacă plasați o comanda de tip “market order” atunci când piețele s-au închis pentru ziua respectivă, comanda dvs. va fi executată la prețul din ziua următoare atunci când bursele se deschid pentru tranzacționare.

Comanda limită (Limit Order)
Un comanda limită vă oferă mai mult control asupra prețului la care se execută tranzacția dvs. Dacă acțiunile în compania dorită se tranzacționează la $100 pe acțiune și credeți că un preț de $95 pe acțiune este mai mult mai rezonabil, comanda dvs. limită îi spune brokerului să execute comanda numai atunci când prețul cerut scade la acel nivel. În ceea ce privește vânzarea, o comandă limită îi spune brokerului să vândă acțiunile odată ce prețul acțiunilor se ridică la nivelul stabilit de dvs.

Comenzile limită sunt un instrument bun pentru investitorii care cumpără și vând acțiuni ale companiilor mai mici, care au tendința de a experimenta spread-uri mai largi, în funcție de activitatea investitorilor. De asemenea, sunt bune pentru investiții în perioadele de volatilitate pe termen scurt ale pieței bursiere sau când prețul acțiunilor este mai important decât îndeplinirea comenzii.

Deși o comandă de tip “limit order” garantează prețul pe care îl veți obține dacă comanda este executată, nu există nicio garanție că acea comanda va fi executată complet sau parțial. Comenzile limită sunt plasate pe principiul primul venit, primul servit și numai după ce toate comenzile de pe piață sunt executate și numai dacă stocul rămâne în parametrii stabiliți suficient de mult pentru ca brokerul să execute tranzacția.

Concluzie


Cand vine vorba de investițiile la bursă, nu există nicio o cale sigură care să garanteze că veți face profit. Cu toate acestea, cei mai profitabili investitori sugerează  să cumpăraţi acţiuni şi să le păstraţi în portofoliu pentru perioade îndelungate de timp.

Vrei să investești în acțiuni?
Etoro este unul din cei mai mari brokeri de pe piața care îți permite să investești în peste 2300 de instrumente precum acțiuni, ETF-uri, forex și criptomonede fără taxe sau comision.
  • peste 1000 de acțiuni
  • aplicație de mobil
  • comision 0%
  • copy trading
  • suport 24/7
$100
Depozit minim
logo visa
logo mastercard
logo skrilllogo paypal
Deschide cont
0 commission RO V2