Tot ce trebuie să știi despre Bursa de valori București (BVB)

Cu siguranță ai auzit, cel puțin odată, despre Bursa de valori București, mai mult cunoscută sub abrevierea BVB. Dacă te-ai întrebat cu ce se ocupă și care este rolul ei, atunci acest articol îți va oferi toate informațiile sintetizate, la un loc.

Ce este BVB?

Prezentată sub forma unei platforme online, Bursa de valori București (BVB), autorizată de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), este un operator de sistem prin intermediul căruia este administrat un sistem alternativ de tranzacționare pe o piață reglementată. Cu alte cuvinte, BVB pune la dispoziția investitorilor o platformă prin intermediul căreia pot fi tranzacționate următoarele tipuri de instrumente financiare: obligațiuni, acțiuni, contracte futures, drepturi, unități de fond și produse structurate, suficiente încât fiecare participant la piața financiară să identifice ceea ce i se potrivește.

Misiunea pe care Bursa de Valori și-a stabilit-o este aceea de a transforma piața de capital într-una dintre cele mai active vehicule financiare din România, devenind astfel o piața completă în Europa Centrală și de Est. BVB își propune să creeze un mediu dinamic și transparent, care să ofere atât companiilor, cât și investitorilor, oportunități atractive de tranzacționare. Deși piața investitorilor români este una timidă, BVB își propune să elimine barierele care stau în calea dezvoltării pieței locale de capital, facilitând accesul investitorilor la piață. Toate aceste eforturi din partea BVB au început să aibă rezultate în 2019, când piața de capital a României a fost promovată de la piață de frontieră, la piață emergentă. În 2020 România a fost inclusă în indicii FTSE Russell, care urmăresc piețele emergente.

Din ce realizează BVB venituri?

În 2010 Bursa de Valori București a trecut de la companie privată la companie publică prin listarea la bursă pe propria piață, devenind astfel una dintre companiile disponibile pentru tranzacționare. Veniturile din exploatare pe care BVB le înregistrează sunt generate, cu preponderență, din comisioanele aferente listărilor companiilor, tarifele plătite de participanți pentru diverse servicii, dar și din vânzarea datelor către utilizatori. Prin platformele reglementate și sistemele multilaterale de tranzacționare care sunt puse la dispoziție de BVB, este furnizată o gamă vastă de servicii.

Care este modalitatea de tranzacționare pe BVB?

Tranzacțiile la BVB sunt realizate prin intermediul unui mecanism care pune la dispoziția investitorilor acces la informații actualizate despre companii, oferind participanților la piața financiară posibilitatea de a lua deciziile de investiție în urma analizării datelor despre companii. Tranzacția care se realizează între cumpărător și vânzător nu este una directă, astfel că cei doi nu se întâlnesc niciodată, ordinele fiind plasate prin intermediul brokerului. Pentru ca o tranzacție să fie considerată efectuată este nevoie ca, odată plasat ordinul de cumpărare sau de vânzare, să intervină intermediarul care introduce ordinul pe platforma de tranzacționare, unde cererea întâlnește alte ordine; odată negociat prețul, tranzacția se încheie. În vederea compensării și decontării instrumentelor tranzacționate, BVB trimite confirmarea tranzacției către intermediar și datele despre investitorii tranzacției către Depozitarul Central. Brokerul este cel care, ulterior, distribuie investitorilor echivalentul acțiunilor în bani.

Top 5 brokeri de la BVB

Cu un total de 27 de intermediari ai pieței de tranzacționare, vom menționa primii 5 brokeri, clasificați în funcție de numărul de tranzacții: Tradeville, BT Capital Partners, SSIF BRK Financial Group S.A., IBF Finwest și Goldring. De reținut este că tranzacționarea instrumentelor financiare este o activitate cu un potențial mare de câștig, dar care implică și o serie de riscuri, invers proporționale cu câștigurile. Crearea unui cont demo este o posibilitate pe care majoritatea platformelor o pun la dispoziție, astfel că acest pas este recomandabil înainte de tranzacționarea pe cont real, din capital propriu. Contul demo are rolul de a-ți oferi o experiență asemănătoare cu cea a tranzacționării pe contul real; vei reuși în acest mod să te familiarizezi cu instrumentele de care dispune platforma și care îți vor fi de folos în crearea propriei strategii de tranzacționare.

Succes la bani!


Deschide Cont Demo Gratuit
Deschide Cont Gratuit Aici
Deschide Cont Demo GratuitDeschide Cont Gratuit Aici

What’s a Rich Text element?

The rich text element allows you to create and format headings, paragraphs, blockquotes, images, and video all in one place instead of having to add and format them individually. Just double-click and easily create content.

Static and dynamic content editing

A rich text element can be used with static or dynamic content. For static content, just drop it into any page and begin editing. For dynamic content, add a rich text field to any collection and then connect a rich text element to that field in the settings panel. Voila!

How to customize formatting for each rich text

Headings, paragraphs, blockquotes, figures, images, and figure captions can all be styled after a class is added to the rich text element using the "When inside of" nested selector system.

Vrei să tranzacționezi?
Alege unul dintre brokerii recomandați mai jos și tranzacționează acțiuni, ETF-uri, criptomonede și alte active fără comision.
  • 2200+ CFD-uri
  • Aplicație de mobil
  • Suport limba română
  • Planuri de investiții
  • Alerte de preț
  • $0
    Depozit minim
    logo visa
logo mastercard
logo skrilllogo paypal
    Top Broker
    Deschide Cont
  • 4593 acțiuni
  • Aplicație de mobil
  • Suport 24/7
  • Copy trading
  • $100
    Depozit minim
    logo visa
logo mastercard
logo skrilllogo paypal
    Top Broker
    Deschide Cont
  • CySEC (#250/14)
  • Cont Demo gratuit
  • CFD-uri pe Acțiuni și ETF-uri
  • Levier: 30:1 Conturi retail
  • $100
    Depozit minim
    logo visa
logo mastercard
logo skrilllogo paypal
    Top Broker
    Deschide Cont

    Disclaimer: CFD-urile sunt instrumente complexe și prezintă un risc ridicat de a pierde bani rapid din cauza efectului de levier. Între 74-89% din conturile investitorilor de retail pierd bani atunci când tranzacționează CFD-uri. Trebuie să luați în considerare dacă sunteți în măsură să suportați riscul de a vă pierde investiția.

    Acest site conține linkuri către diverși brokeri. Dacă faceți o achiziție prin intermediul unuia dintre aceste linkuri, Investmag poate primi o compensație.

    Vrei să cumperi acțiuni?
    Alege unul dintre brokerii recomandați mai jos și cumpără acțiuni, ETF-uri, criptomonede și alte active fără comision sau alte taxe.
    $100
    Depozit minim
    Deschide cont
    $0
    Depozit minim
    Deschide cont
    $100
    Depozit minim
    Deschide cont