Mișcarea FIRE: cum să atingi independența financiară și să te retragi devreme

Mulți oameni visează să fie independenți financiar și să nu mai depindă de un job pentru a-și asigura veniturile. Pentru unii, acest vis devine realitate prin intermediul mișcării FIRE, care promovează ideea de a economisi agresiv și a investi în mod inteligent pentru a obține libertatea financiară și a-ți trăi viața după propriul plac.

Dacă ești interesat de această mișcare și vrei să afli mai multe despre cum poți atinge independența financiară, în continuare vei găsi informații despre cum funcționează mișcarea FIRE și cum poți începe să aplici aceste principii în viața ta.

Ce este mișcarea FIRE?

Mișcarea FIRE (acronimul de la Financial Independence Retire Early) este o mișcare financiară care încurajează oamenii să își asume controlul asupra finanțelor personale, astfel încât să poată obține independența financiară și să se retragă mai devreme decât ar fi posibil în mod obișnuit. 

Ideea din spatele mișcării FIRE este de a trăi frugal și de a economisi cât mai mult din venitul personal, cu scopul de a investi o parte semnificativă din venitul personal în diverse instrumente financiare (cum ar fi fonduri de investiții sau imobiliare). Scopul final este de a ajunge la un nivel de investiții în care veniturile pasive acoperă toate cheltuielile de zi cu zi, astfel încât cel care urmează această mișcare să se poată retrage din piața muncii cât mai devreme.

Asta nu înseamnă neapărat că vei renunta la locul de muncă, ci că vei avea opțiunea de a face asta dacă dorești. Mulți dintre cei care ating FIRE continuă să lucreze, dar deseori în ocupații foarte diferite de cele pe care le-au avut la începutul vieții. Mulți alții pur și simplu folosesc acest status pentru a-și crea o viață mai ușoară, care le permite mai mult timp pentru activități personale, familie, prieteni și călătorii. Alți oameni care ating FIRE își iau un an sau doi liberi pentru a călători în lume, apoi se întorc acasă și încep noi aventuri - odată ce ai atins FIRE, toate aceste uși îți vor fi deschise.

Cum ajungi la independența financiară

Mișcarea FIRE are la bază ideea de a fi independent financiar, adică de a nu mai fi nevoie să lucrezi pentru a-ți asigura venitul, dacă nu dorești să o faci. 

Deși pare o idee nebunească pentru mulți oameni, aceasta poate fi atinsă.

Cum? Ei bine, în general, independența financiară se poate obține prin acumularea unei sume de bani echivalentă cu 25 de ori cheltuielile anuale în investiții, sau 300 de ori cheltuielile lunare. Acest lucru este calculat pe baza regulei de 4%, care susține că prin învestirea într-un portofoliu de acțiuni și obligațiuni, poți retrage 4% din portofoliu în fiecare an, având o șansă bună să nu rămâi fără bani înainte de sfârșitul unei pensii de 30 de ani.

Pe baza acestei rate, poți calcula dimensiunea necesară a portofoliului tău pentru a fi de 25 de ori costul tău anual de trăi.

De exemplu, să spunem că ai nevoie de 50.000 de dolari pe an pentru a susține stilul de viață pe care îl dorești. Utilizând rata de retragere de 4%, înmulțești 50.000 de dolari cu 25, obținând 1,25 milioane de dolari.

Din păcate, atingerea independenței financiare devreme înseamnă că poate fi necesar să te bazezi pe bani timp de mai mult de 30 de ani. Din acest motiv, unele persoane utilizează o rată inițială mai mică de retragere, cum ar fi 3%, pentru a-și calcula numărul de independență financiară. Acest lucru necesită ca o persoană să aibă de 33,3 ori cheltuielile lor anuale pentru a atinge independența financiară.

Care sunt principiile FIRE

Acum că am înțeles conceptul de bază al mișcării FIRE și cum se poate atinge independența financiară, să trecem în revistă principiile de bază ale acestei mișcări. Aceste principii includ: economisirea unui procent semnificativ din venitul tău, investirea banilor economisiți în mod inteligent, reducerea cheltuielilor și creșterea veniturilor prin învățare continuă și dezvoltare de abilități noi. Vom explora fiecare dintre aceste principii în detaliu pentru a înțelege cum poți pune în practică mișcarea FIRE și atinge independența financiară cât mai curând posibil.

Reducerea cheltuielilor și economisirea agresivă

Pentru a putea ieși la pensie în mai putin de 20 de ani, trebuie să economiseșți între 50% și 70% din venitul tău net. Procentul exact depinde de cât de mult ai nevoie pentru a atinge obiectivul tău. Dacă aștepți să ieși la pensie în 15 ani, procentul trebuie să fie mai mare.

Un alt mare beneficiu al reducerii cheltuielilor tale înseamnă că vei avea mai mulți bani disponibili pentru a investi în fiecare luna. Acest lucru te ajută să accelerezi acumularea investițiilor tale, ceea ce te ajută să atingi independența financiară și mai rapid.

Pentru a atinge independența financiară, va fi necesar să faci mai mult decât să utilizezi cupoane de reducere sau să-ți anulezi abonamentele neutilizate. În schimb, va trebui să cauți o casă mult mai ieftină decât cea pe care ți-o poți permite teoretic și să conduci o mașină mult mai accesibilă. Este posibil să trebuiască să renunți la vacanțele scumpe, mesele frecvente la restaurante și alte cheltuieli legate hobby-urile tale.

Creșterea veniturilor

Reducerea cheltuielilor reprezintă o soluție rapidă pentru a economisi bani, dar există o modalitate mai bună de a ajunge la independența financiară mai rapid și anume creșterea veniturilor.

Această poate însemna găsirea unui loc de muncă care plătește mai mult, cererea unei majorări de salariu de la angajatorul actual sau începerea unei afaceri care generează o sursă de venit suplimentar. 

Una dintre cele mai bune modalități de a ajunge la FIRE este să combinați reducerea cheltuielilor de trai cu creșterea veniturilor. Dacă reușiți să economisiți cel puțin 50% din venitul dumneavoastră net lunar, veți putea ajunge la independența financiară mult mai rapid.

Investițiile în acțiuni și alte active

Pentru a-ți atinge obiectivul FIRE, nu este suficient să pui banii deoparte într-un cont de economii sau să îi lași în contul curent, unde valoarea lor va fi erodată de inflație.

În schimb, o strategie eficientă este să investești o mare parte din banii tăi în acțiuni. Deși există un risc mai mare asociat cu investițiile în acțiuni, dacă investești pe termen lung, cum ar fi zece ani sau mai mult, acest risc este minimizat. De fapt, pe baza indicelui S&P 500, acțiunile au oferit un randament mediu anual de 10%, începând cu anul 1926. Acest tip de randament este motivul pentru care acțiunile ar trebui să joace un rol important în portofoliul tău de investiții. 

Cât de realizabilă e independeța financiară și atingerea FIRE

Una dintre cele mai mari provocări în atingerea obiectivului F.I.R.E. este venitul mic.

Indiferent cât de mult reduceți cheltuielile de zi cu zi, fără un venit adecvat, atingerea obiectivului F.I.R.E. poate fi o misiune aproape imposibilă.

Dacă venitul dvs. este redus, există încă modalități de a economisi bani și a construi o avere, dar probabil veți avea nevoie de mai mult timp și răbdare pentru a ajunge la obiectivul final. Este important să vă setați obiective realiste și să fiți consecvenți în abordarea lor pentru a obține succesul financiar pe termen lung.

În concluzie, FIRE poate fi un obiectiv îndrăzneț, dar nu este imposibil de atins. Cu un plan bine pus la punct, o strategie bine stabilită de economisire și investiții, și multă disciplină, poți ajunge să te bucuri de independența financiară mult mai devreme.

FIRE este un mod de a trăi viața așa cum îți dorești, fără să mai fii dependent de un salariu sau de datorii. Este important să îți amintești că acesta nu este un proces ușor sau rapid, ci este o mișcare care poate fi realizată doar dacă te dedici și ești dispus să faci sacrificii. 

Deschide Cont Demo Gratuit
Deschide Cont Gratuit Aici
Deschide Cont Demo GratuitDeschide Cont Gratuit Aici

What’s a Rich Text element?

The rich text element allows you to create and format headings, paragraphs, blockquotes, images, and video all in one place instead of having to add and format them individually. Just double-click and easily create content.

Static and dynamic content editing

A rich text element can be used with static or dynamic content. For static content, just drop it into any page and begin editing. For dynamic content, add a rich text field to any collection and then connect a rich text element to that field in the settings panel. Voila!

How to customize formatting for each rich text

Headings, paragraphs, blockquotes, figures, images, and figure captions can all be styled after a class is added to the rich text element using the "When inside of" nested selector system.

Vrei să tranzacționezi?
Alege unul dintre brokerii recomandați mai jos și tranzacționează acțiuni, ETF-uri, criptomonede și alte active fără comision.
  • 2200+ CFD-uri
  • Aplicație de mobil
  • Suport limba română
  • Planuri de investiții
  • Alerte de preț
  • $0
    Depozit minim
    logo visa
logo mastercard
logo skrilllogo paypal
    Top Broker
    Deschide Cont
  • 4593 acțiuni
  • Aplicație de mobil
  • Suport 24/7
  • Copy trading
  • $100
    Depozit minim
    logo visa
logo mastercard
logo skrilllogo paypal
    Top Broker
    Deschide Cont
  • CySEC (#250/14)
  • Cont Demo gratuit
  • CFD-uri pe Acțiuni și ETF-uri
  • Levier: 30:1 Conturi retail
  • $100
    Depozit minim
    logo visa
logo mastercard
logo skrilllogo paypal
    Top Broker
    Deschide Cont

    Disclaimer: CFD-urile sunt instrumente complexe și prezintă un risc ridicat de a pierde bani rapid din cauza efectului de levier. Între 74-89% din conturile investitorilor de retail pierd bani atunci când tranzacționează CFD-uri. Trebuie să luați în considerare dacă sunteți în măsură să suportați riscul de a vă pierde investiția.

    Acest site conține linkuri către diverși brokeri. Dacă faceți o achiziție prin intermediul unuia dintre aceste linkuri, Investmag poate primi o compensație.

    Vrei să cumperi acțiuni?
    Alege unul dintre brokerii recomandați mai jos și cumpără acțiuni, ETF-uri, criptomonede și alte active fără comision sau alte taxe.
    $100
    Depozit minim
    Deschide cont
    $0
    Depozit minim
    Deschide cont
    $100
    Depozit minim
    Deschide cont