Cele mai mari greșeli pe care le fac cei care investesc la bursă

Există multe evenimente neprevăzute ce pot duce la pierderi la bursă. Pandemia a fost unul dintre ele, scăzând prețul multor acțiuni la început. Totuși, sunt și anumite greșeli ce pot fi evitate, ținând cont de câteva sfaturi. Astăzi vom vorbi despre acele greșeli pe care le fac cei care intră în lumea investițiilor la bursă. 

1. Nu îți faci un plan (sau nu îl respecți cu strictețe)

Inteligența emoțională este un concept de sociopsihologie extrem de important în bursă. Aceasta reprezintă capacitatea unui individ de a observa emoțiile sale și ale celor din jur și, cel mai important, de a le gestiona. Ce faci dacă investești o sumă considerabilă de bani și vezi că valoarea portofelului tău a scăzut? De fapt, mai bine spus - ce faci în această situație, dacă nu ai un plan și dacă nu îți poți gestiona emoțiile? Îți spun eu: te panichezi și vinzi tot.

Ce ar fi făcut un om care avea un plan bine pus la punct? Ar fi studiat piața, datele companiei, motivele pentru care acțiunile au scăzut. Și abia după ar fi luat o decizie - să vândă, să păstreze sau să cumpere.

Cine e mai câștigat în această situație? Cel cu un plan. Cel care nu s-a speriat de cădere și care a gândit rațional.

2. Diversificare prea mare

Diversificarea nu este neapărat un lucru rău. Totuși, împărțirea acțiunilor în prea multe companii poate aduce prea puține beneficii. Și revenim la primul punct, referitor la planuri. Dacă planul tău este să primești o dobândă micuță și să nu lucrezi prea mult, atunci diversificarea poate fi modul tău de acțiune. În schimb, dacă vrei să ai câștiguri mai mari (cu un risc potențial mai mare, bineînțeles), atunci nu-ți diversifica prea mult portofoliul.

Bine, există situații în care o diversificare mai mare este o opțiune chiar bună. Această strategie se utilizează, în special, în cadrul aplicațiilor de tip peer-to-peer landing. 

În cazul bursei, lucrurile stau diferit. Aici trebuie să fii atent, informat și să nu ratezi nicio oportunitate de a cumpăra sau vinde. 

3. Ești prea entuziasmat după ce faci profit

Este extrem de ușor să devii entuziasmat după ce lucrurile încep să-ți meargă bine. Luat de val, ai putea lua decizii iraționale, care ți-ar aduce pierderi serioase. Ei bine, o persoană rațională ia decizii doar cu scopul de a reduce pierderile și de a maximiza profitul. 

Starea de euforie ce succede o investiție reușită îți poate reduce capacitatea de judecată și poate influența procesul de luare a deciziilor. 

Ce e de făcut în aceste situații? 

Apariția profitului în investițiile tale este rezultatul direct al respectării planului stabilit dinainte. Având în vedere că strategia funcționează, de ce să o schimbi? Continuă cu analiza și cu predicțiile pe care le-ai făcut și profitul va continua să curgă.

4. Nu iei în calcul taxele 

În primul rând, fiecare broker are anumite comisioane de tranzacționare. Detalii despre acestea pot fi găsite pe site-ul fiecărui broker. De exemplu, comisioanele de pe Tradeville pot fi găsite aici. Înainte de a investi, va trebui să faci o mică cercetare de piață pentru a fi sigur că alegi cel mai bun raport dintre servicii și comisioane.

Apoi urmează taxele pe care trebuie să le plătești la ANAF pentru câștigurile realizate.

În România, impozitul pe dividende este de 5% și se reține direct de către broker. Să presupunem că o companie îți plătește 1000 de lei dividend. Tu vei primi doar 950 de lei, urmând ca 50 de lei să fie redirecționați de broker direct în contul statului.

În schimb, calculul profitului din creșterea valorii acțiunilor deținute este puțin mai complicat. Momentan, impozitul pe profit la bursă este de 10% în cazul în care profitul nu depășește 12 salarii medii brute în decursul unui an.

Partea bună este că se încearcă implementarea unui proiect de lege prin profitul acesta să fie reținut direct de către broker. De asemenea, se dorește scăderea impozitului de la 10% la valori între 1% și 3%, pentru stimularea investitorilor.

După calcularea tuturor taxelor de mai sus, va trebui să iei în calcul și nivelul inflației. Astfel, vei fi sigur că profitul tău nu are, de fapt, o putere de cumpărare mai mică decât în momentul investiției. 

5. Tratezi bursa ca pe un joc de noroc

 Deși multe persoane “joacă la bursă”, nu trebuie să faci la fel.

Cel mai probabil, toți investitorii au făcut sau vor face această greșeală în cariera lor. Totul pleacă dintr-un punct - auzi zvonuri că prețul acțiunilor la compania X vor exploda. Nu faci niciun pic de research, ci imediat cum afli asta pariezi o sumă considerabilă pe această creștere. 

Indiferent dacă, pe moment, chiar ai încredere în compania respectivă, nu trebuie să te lași purtat de valul îmbogățirii rapide. Dacă timp de 30 de ani aștepți o îmbogățire peste noapte, este foarte probabil ca aceasta să nu vină. În schimb, dacă investești constant, în 30 de ani ajungi sigur la o sumă frumușică, muncită corect și inteligent.

Concluzii - creează-ți un plan și respectă-l

După cum poți observa, majoritatea punctelor de mai sus se referă la respectarea planului creat inițial. Astfel, poți ține în frâu toate emoțiile ce pot sta în calea visurilor tale. Totuși, mici ajustări ale strategiei, în funcție de variațiile pieței, sunt binevenite. 

Încearcă să implementezi cât mai multe din sfaturile de mai sus pentru a-ți facilita călătoria în lumea investițiilor la bursă. Spor la investit!

Deschide Cont Demo Gratuit
Deschide Cont Gratuit Aici
Deschide Cont Demo GratuitDeschide Cont Gratuit Aici

What’s a Rich Text element?

The rich text element allows you to create and format headings, paragraphs, blockquotes, images, and video all in one place instead of having to add and format them individually. Just double-click and easily create content.

Static and dynamic content editing

A rich text element can be used with static or dynamic content. For static content, just drop it into any page and begin editing. For dynamic content, add a rich text field to any collection and then connect a rich text element to that field in the settings panel. Voila!

How to customize formatting for each rich text

Headings, paragraphs, blockquotes, figures, images, and figure captions can all be styled after a class is added to the rich text element using the "When inside of" nested selector system.

Vrei să tranzacționezi?
Alege unul dintre brokerii recomandați mai jos și tranzacționează acțiuni, ETF-uri, criptomonede și alte active fără comision.
  • 2200+ CFD-uri
  • Aplicație de mobil
  • Suport limba română
  • Planuri de investiții
  • Alerte de preț
  • $0
    Depozit minim
    logo visa
logo mastercard
logo skrilllogo paypal
    Top Broker
    Deschide Cont
  • 4593 acțiuni
  • Aplicație de mobil
  • Suport 24/7
  • Copy trading
  • $100
    Depozit minim
    logo visa
logo mastercard
logo skrilllogo paypal
    Top Broker
    Deschide Cont
  • CySEC (#250/14)
  • Cont Demo gratuit
  • CFD-uri pe Acțiuni și ETF-uri
  • Levier: 30:1 Conturi retail
  • $100
    Depozit minim
    logo visa
logo mastercard
logo skrilllogo paypal
    Top Broker
    Deschide Cont

    Disclaimer: CFD-urile sunt instrumente complexe și prezintă un risc ridicat de a pierde bani rapid din cauza efectului de levier. Între 74-89% din conturile investitorilor de retail pierd bani atunci când tranzacționează CFD-uri. Trebuie să luați în considerare dacă sunteți în măsură să suportați riscul de a vă pierde investiția.

    Acest site conține linkuri către diverși brokeri. Dacă faceți o achiziție prin intermediul unuia dintre aceste linkuri, Investmag poate primi o compensație.

    Vrei să cumperi acțiuni?
    Alege unul dintre brokerii recomandați mai jos și cumpără acțiuni, ETF-uri, criptomonede și alte active fără comision sau alte taxe.
    $100
    Depozit minim
    Deschide cont
    $0
    Depozit minim
    Deschide cont
    $100
    Depozit minim
    Deschide cont