Ce este indicele DAX? Pulsul economic al Germaniei

Indicele DAX, sau Deutscher Aktienindex, reprezintă o componentă cheie în lumea financiară, fiind al doilea cel mai mare indice bursier din Europa după Euro Stoxx 50. Creat în 1987 și inițial format din 30 de companii, DAX a evoluat, crescând numărul companiilor la 40 în 2018. 

Acest indice bursier măsoară performanța celor mai mari și influente companii listate la Bursa de Valori din Frankfurt, având o capitalizare bursieră de minim 1 miliard de euro fiecare și o lichiditate ridicată.

Evoluția și importanța indicelui DAX

Evoluția Indicelui DAX a fost una spectaculoasă de-a lungul timpului, marcând o creștere de peste 1.000% din momentul înființării sale. Acest lucru reflectă nu doar creșterea economică a Germaniei, ci și impactul globalizării economiei germane. Indicele DAX este un barometru al sănătății economiei germane, iar creșterea sa indică un sentiment pozitiv în piață și o activitate economică înfloritoare. Pe 18 noiembrie 2023, DAX se situa la un nivel impresionant de 14.300 de puncte.

Deși istoria DAX este marcată de creștere, a avut și momente de fluctuații semnificative, în special în timpul crizei financiare globale din 2008 și pandemiei COVID-19 din 2020. În aceste perioade, indicele a scăzut cu peste 40%, respectiv 30%, reflectând incertitudinile economice globale. Totuși, după atingerea unui minim de 7.500 de puncte în martie 2020, DAX a înregistrat o recuperare rapidă și impresionantă.

Companiile din componența indicelui DAX

DAX include unele dintre cele mai mari și respectate companii germane, cum ar fi Allianz, BASF, Bayer, BMW, Commerzbank, Deutsche Bank, Deutsche Telekom, E.ON, Fresenius, Henkel, Infineon, Linde, Lufthansa, Merck, Siemens, SAP, ThyssenKrupp și Volkswagen. Aceste companii sunt selectate pe baza capitalizării de piață, lichidității și volumului de tranzacționare, oferind o imagine reprezentativă a economiei germane.

Cum investim în indicele DAX?

Pentru cei interesați de investiții în DAX, există două metode principale: cumpărarea directă a acțiunilor companiilor din indice sau investiția în fonduri tranzacționate la bursă (ETF-uri) care urmăresc indicele. Prima metodă oferă expunere directă la performanța fiecărei companii, dar vine cu un risc mai mare. A doua metodă, investiția în ETF-uri, oferă o expunere mai diversificată și reduce riscul specific unei singure companii.

Indicele DAX este o componentă esențială a pieței bursiere europene și un indicator al forței economice a Germaniei. Prin urmărirea evoluției sale și înțelegerea companiilor componente, investitorii pot obține o perspectivă valoroasă asupra tendințelor economice și oportunităților de investiții. Dacă ești în căutarea diversificării portofoliului tău sau pur și simplu vrei să înțelegi mai bine piața bursieră, DAX este un punct de pornire excelent.

Deschide Cont Demo Gratuit
Deschide Cont Gratuit Aici
Deschide Cont Demo GratuitDeschide Cont Gratuit Aici

What’s a Rich Text element?

The rich text element allows you to create and format headings, paragraphs, blockquotes, images, and video all in one place instead of having to add and format them individually. Just double-click and easily create content.

Static and dynamic content editing

A rich text element can be used with static or dynamic content. For static content, just drop it into any page and begin editing. For dynamic content, add a rich text field to any collection and then connect a rich text element to that field in the settings panel. Voila!

How to customize formatting for each rich text

Headings, paragraphs, blockquotes, figures, images, and figure captions can all be styled after a class is added to the rich text element using the "When inside of" nested selector system.

Vrei să tranzacționezi?
Alege unul dintre brokerii recomandați mai jos și tranzacționează acțiuni, ETF-uri, criptomonede și alte active fără comision.
 • 2200+ CFD-uri
 • Aplicație de mobil
 • Suport limba română
 • Planuri de investiții
 • Alerte de preț
 • $0
  Depozit minim
  logo visa
logo mastercard
logo skrilllogo paypal
  Top Broker
  Deschide Cont
 • 4593 acțiuni
 • Aplicație de mobil
 • Suport 24/7
 • Copy trading
 • $100
  Depozit minim
  logo visa
logo mastercard
logo skrilllogo paypal
  Top Broker
  Deschide Cont
 • CySEC (#250/14)
 • Cont Demo gratuit
 • CFD-uri pe Acțiuni și ETF-uri
 • Levier: 30:1 Conturi retail
 • $100
  Depozit minim
  logo visa
logo mastercard
logo skrilllogo paypal
  Top Broker
  Deschide Cont

  Disclaimer: CFD-urile sunt instrumente complexe și prezintă un risc ridicat de a pierde bani rapid din cauza efectului de levier. Între 74-89% din conturile investitorilor de retail pierd bani atunci când tranzacționează CFD-uri. Trebuie să luați în considerare dacă sunteți în măsură să suportați riscul de a vă pierde investiția.

  Acest site conține linkuri către diverși brokeri. Dacă faceți o achiziție prin intermediul unuia dintre aceste linkuri, Investmag poate primi o compensație.

  Vrei să cumperi acțiuni?
  Alege unul dintre brokerii recomandați mai jos și cumpără acțiuni, ETF-uri, criptomonede și alte active fără comision sau alte taxe.
  $100
  Depozit minim
  Deschide cont
  $0
  Depozit minim
  Deschide cont
  $100
  Depozit minim
  Deschide cont