UE stabilește precedentul global în reglementarea inteligenței artificiale

Business
Jun 24, 2023 16:18
Autor:
Daniel S.

În data de 14 iunie, Uniunea Europeană a făcut un pas major către stabilirea unor reguli pentru utilizarea inteligenței artificiale (AI) de către companii. 

"Am făcut istorie astăzi," a spus Brando Benifei, un membru al Parlamentului European care lucrează la Actul AI al UE. Parlamentarii au convenit asupra unei versiuni preliminare a legii, care va fi negociată cu Consiliul Uniunii Europene și statele membre ale UE înainte de a deveni lege.

În timp ce marile companii tech își ridică semnale de alarmă asupra propriilor creații, Europa a propus un răspuns concret la riscurile pe care AI începe să le prezinte. Sute de cercetători de top și oameni de știință din domeniul AI au avertizat luna trecută că tehnologia reprezintă un risc de extincție pentru umanitate.

Odată aprobat, Actul se va aplica oricui dezvoltă și implementează sisteme AI în UE, inclusiv companiilor situate în afara blocului. Gradul de reglementare depinde de riscurile create de o anumită aplicație, de la “minim” la "inacceptabil". Sistemele care intră în această ultimă categorie sunt interzise în mod expres.

Actul prevede și restricții stricte asupra aplicațiilor de AI "cu risc înalt", care sunt cele care amenință "sănătatea, siguranța, drepturile fundamentale ale oamenilor sau mediul." Sunt incluse sistemele folosite pentru a influența alegătorii în campaniile politice, precum și platformele de social media cu peste 45 de milioane de utilizatori care recomandă conținut utilizatorilor lor.

Nerespectarea regulilor poate duce la o amendă de până la 40 de milioane de euro sau o sumă egală cu până la 7% din cifra de afaceri anuală a unei companii. Pe de altă parte, penalitățile ar fi "proporționale" și ar lua în considerare poziția pe piață a furnizorilor la scară mică, sugerând că ar putea exista o anumită indulgență pentru startup-uri.

Actul dă cetățenilor dreptul de a depune plângeri împotriva furnizorilor de sisteme AI și prevede o instituție de monitorizare a respectării legislației, Oficiul UE pentru AI. De asemenea, este necesar ca statele membre să desemneze autorități naționale de supraveghere pentru AI.

Actul s-ar putea să nu intre în vigoare până în 2026, potrivit Racheal Muldoon, avocat la firma de avocatură Maitland Chambers din Londra, care a spus că actul va avea nevoie de revizii, având în vedere cât de rapid avansează AI.

Deschide Cont Gratuit Aici
Vrei să tranzacționezi?
Alege unul dintre brokerii recomandați mai jos și tranzacționează acțiuni, ETF-uri, criptomonede și alte active fără comision.
  • 2200+ CFD-uri
  • Aplicație de mobil
  • Suport limba română
  • Planuri de investiții
  • Alerte de preț
  • $0
    Depozit minim
    logo visa
logo mastercard
logo skrilllogo paypal
    Top Broker
    Deschide Cont
  • 4593 acțiuni
  • Aplicație de mobil
  • Suport 24/7
  • Copy trading
  • $100
    Depozit minim
    logo visa
logo mastercard
logo skrilllogo paypal
    Top Broker
    Deschide Cont
  • CySEC (#250/14)
  • Cont Demo gratuit
  • CFD-uri pe Acțiuni și ETF-uri
  • Levier: 30:1 Conturi retail
  • $100
    Depozit minim
    logo visa
logo mastercard
logo skrilllogo paypal
    Top Broker
    Deschide Cont

    Disclaimer: CFD-urile sunt instrumente complexe și prezintă un risc ridicat de a pierde bani rapid din cauza efectului de levier. Între 74-89% din conturile investitorilor de retail pierd bani atunci când tranzacționează CFD-uri. Trebuie să luați în considerare dacă sunteți în măsură să suportați riscul de a vă pierde investiția.

    Acest site conține linkuri către diverși brokeri. Dacă faceți o achiziție prin intermediul unuia dintre aceste linkuri, Investmag poate primi o compensație.

    Vrei să cumperi acțiuni?
    Alege unul dintre brokerii recomandați mai jos și cumpără acțiuni, ETF-uri, criptomonede și alte active fără comision sau alte taxe.
    $100
    Depozit minim
    Deschide cont
    $0
    Depozit minim
    Deschide cont
    $100
    Depozit minim
    Deschide cont