UE stabilește precedentul global în reglementarea inteligenței artificiale

Business
Jun 24, 2023 16:18
Autor:
Daniel S.

În data de 14 iunie, Uniunea Europeană a făcut un pas major către stabilirea unor reguli pentru utilizarea inteligenței artificiale (AI) de către companii. 

"Am făcut istorie astăzi," a spus Brando Benifei, un membru al Parlamentului European care lucrează la Actul AI al UE. Parlamentarii au convenit asupra unei versiuni preliminare a legii, care va fi negociată cu Consiliul Uniunii Europene și statele membre ale UE înainte de a deveni lege.

În timp ce marile companii tech își ridică semnale de alarmă asupra propriilor creații, Europa a propus un răspuns concret la riscurile pe care AI începe să le prezinte. Sute de cercetători de top și oameni de știință din domeniul AI au avertizat luna trecută că tehnologia reprezintă un risc de extincție pentru umanitate.

Odată aprobat, Actul se va aplica oricui dezvoltă și implementează sisteme AI în UE, inclusiv companiilor situate în afara blocului. Gradul de reglementare depinde de riscurile create de o anumită aplicație, de la “minim” la "inacceptabil". Sistemele care intră în această ultimă categorie sunt interzise în mod expres.

Actul prevede și restricții stricte asupra aplicațiilor de AI "cu risc înalt", care sunt cele care amenință "sănătatea, siguranța, drepturile fundamentale ale oamenilor sau mediul." Sunt incluse sistemele folosite pentru a influența alegătorii în campaniile politice, precum și platformele de social media cu peste 45 de milioane de utilizatori care recomandă conținut utilizatorilor lor.

Nerespectarea regulilor poate duce la o amendă de până la 40 de milioane de euro sau o sumă egală cu până la 7% din cifra de afaceri anuală a unei companii. Pe de altă parte, penalitățile ar fi "proporționale" și ar lua în considerare poziția pe piață a furnizorilor la scară mică, sugerând că ar putea exista o anumită indulgență pentru startup-uri.

Actul dă cetățenilor dreptul de a depune plângeri împotriva furnizorilor de sisteme AI și prevede o instituție de monitorizare a respectării legislației, Oficiul UE pentru AI. De asemenea, este necesar ca statele membre să desemneze autorități naționale de supraveghere pentru AI.

Actul s-ar putea să nu intre în vigoare până în 2026, potrivit Racheal Muldoon, avocat la firma de avocatură Maitland Chambers din Londra, care a spus că actul va avea nevoie de revizii, având în vedere cât de rapid avansează AI.

Deschide Cont Gratuit Aici
Vrei să investești în acțiuni?
Etoro este unul din cei mai mari brokeri de pe piața care îți permite să investești în peste 2300 de instrumente precum acțiuni, ETF-uri, forex și criptomonede fără taxe sau comision.
  • peste 1000 de acțiuni
  • aplicație de mobil
  • comision 0%
  • copy trading
  • suport 24/7
$100
Depozit minim
logo visa
logo mastercard
logo skrilllogo paypal
Deschide cont