Sam Altman, concediat din poziția de CEO la OpenAI

Business
Nov 18, 2023 12:45
Autor:
Daniel S.

Într-o mișcare surprinzătoare și semnificativă pentru lumea tehnologică, Sam Altman, co-fondator și CEO al OpenAI, compania cunoscută pentru dezvoltarea ChatGPT, a fost destituit din funcția sa. Anunțul, făcut recent de către consiliul de administrație al OpenAI, marchează un punct de cotitură important în istoria companiei și în industria inteligenței artificiale.

Sam Altman, o figură emblematică în Silicon Valley și unul dintre cei mai vizibili executivi din domeniul tehnologic, a fost acuzat de consiliu de "lipsă de sinceritate constantă" în comunicarea cu membrii acestuia. În urma unei revizuiri deliberative, consiliul a concluzionat că nu mai are încredere în capacitatea lui Altman de a conduce, determinând necesitatea unei noi conduceri.

Mira Murati, actualul Chief Technology Officer (CTO) al OpenAI, a fost numită CEO interimar, preluând astfel responsabilitățile de conducere. De asemenea, Greg Brockman, va păstra poziția de președinte al OpenAI, dar va renunța la rolul său de președinte al consiliului.

Sam Altman a fost unul dintre pionierii care au contribuit la popularizarea inteligenței artificiale prin lansarea ChatGPT în noiembrie 2022. Sub conducerea sa, OpenAI a atras peste 100 de milioane de utilizatori în mai puțin de un an, făcând din ChatGPT unul dintre cele mai folosite și apreciate produse AI din lume.

Altman, care a co-fondat OpenAI în 2015 inițial ca o organizație non-profit, a fost un susținător important al dezvoltării unei „inteligențe artificiale generale” (AGI), un sistem AI capabil să efectueze orice sarcină pe care o poate îndeplini un om. Sub conducerea sa, compania a trecut de la un model non-profit la unul cu „profit limitat” în 2019.

De-a lungul carierei sale, Altman a fost un promotor vocal al beneficiilor inteligenței artificiale, dar a subliniat și necesitatea reglementării acesteia, având în vedere impactul profund pe care îl are asupra societății. Acesta a depus mărturie în fața Congresului SUA în mai privind forma pe care ar trebui să o ia legislația AI.

În ciuda realizărilor sale notabile, destituirea lui Altman a venit ca un șoc pentru angajații OpenAI, mulți dintre ei aflând despre această decizie dintr-un anunț intern și blogul public al companiei. OpenAI a organizat o întâlnire de urgență cu angajații pentru a discuta aceste schimbări.

Altman, în vârstă de 38 de ani, a fost considerat un copil minune al Silicon Valley, fondând aplicația de rețele sociale Loopt, pe care a vândut-o ulterior pentru 43 de milioane de dolari. Înainte de a se dedica OpenAI, a fost președintele acceleratorului de startup-uri Y Combinator.

Chiar și în contextul plecării sale, partenerii de afaceri importanți ai OpenAI, cum ar fi Microsoft, care a anunțat că plănuiește să investească miliarde în companie, și-au reafirmat angajamentul față de OpenAI și noua sa conducere. Satya Nadella, CEO-ul Microsoft, a declarat că parteneriatul cu OpenAI va continua.

Această schimbare majoră în conducerea OpenAI vine într-un moment în care inteligența artificială este pe cale să transforme radical multe aspecte ale vieții cotidiene și ale mediului de afaceri. Cu toate acestea, întrebările legate de viitorul OpenAI și impactul acestei schimbări asupra industriei rămân deschise.

Deschide Cont Gratuit Aici
Vrei să investești în acțiuni?
Etoro este unul din cei mai mari brokeri de pe piața care îți permite să investești în peste 2300 de instrumente precum acțiuni, ETF-uri, forex și criptomonede fără taxe sau comision.
  • peste 1000 de acțiuni
  • aplicație de mobil
  • comision 0%
  • copy trading
  • suport 24/7
$100
Depozit minim
logo visa
logo mastercard
logo skrilllogo paypal
Deschide cont