Rata inflației în zona euro continuă să scadă: Pauză în creșterea ratelor de dobândă?

Economie
Jul 31, 2023 13:45
Autor:
Alexandra B.

Conform Reuters, inflația în zona euro a continuat să scadă în iulie, iar majoritatea măsurilor de creștere a prețurilor au înregistrat de asemenea o ușoară relaxare. Acest lucru vine ca un semn de consolare pentru Banca Centrală Europeană (BCE), în timp ce aceasta se gândește să încheie perioada sa de majorări intense a ratelor dobânzilor.

Prețurile de consum au crescut cu 5,3% în această lună, comparativ cu 5,5% în iunie, prelungind un trend descendent care a început în toamnă. Excluzând energia și alimentele neprocesate, prețurile au crescut cu 6,6% după o creștere de 6,8% cu o lună în urmă.

Deși acest lucru este încă departe de ținta BCE de 2%, aceste date ar putea ajuta factorii de decizie să susțină că inflația în zona euro este pe o traiectorie clară, dar lentă, de scădere și că își pot permite să renunțe la majorarea ratelor dobânzilor cel puțin la următoarea lor întâlnire.

Marii vânzători de bunuri de consum precum Unilever, Heineken și Nestle au semnalat cu toții în diferite măsuri că se așteaptă ca majoritatea creșterilor de prețuri să fie acum în urmă. BCE a majorat costurile de împrumut pentru a noua oară consecutiv săptămâna trecută, însă președinta Christine Lagarde a indicat posibilitatea unei pauze în septembrie.

Cu toate acestea, prețurile pentru servicii au continuat să accelereze, înregistrând o creștere anuală de 5,6% în iulie, de la 5,4% în iunie. Acest lucru, alături de o nouă accelerare a prețurilor alimentelor la un nivel alarmant de 9,2%, va consolida probabil temerile celor de la BCE care se tem că creșterea ridicată a prețurilor s-a înrădăcinat.

Potrivit datelor economice, zona euro a revenit la creștere cu o majorare de 0,3% în al doilea trimestru al anului 2023, în ciuda sentimentelor și activităților economice negative. Însă jumătate din această creștere a fost datorată Irlandei, unde producția a fost impulsionată de multinaționalele cu sediul acolo.

Pe de altă parte, vânzările cu amănuntul au scăzut cu 0,8% față de luna anterioară, în contrast cu previziunile analiștilor de a crește cu 0,2% pe lună. Aceste date validează în mare parte perspectiva pe termen scurt, care anticipează o creștere foarte slabă în H2 și o moderare a ritmului de îmbunătățire a inflației în vară, urmată de o scădere relativ bruscă în T4.

Deschide Cont Gratuit Aici
Vrei să investești în acțiuni?
Etoro este unul din cei mai mari brokeri de pe piața care îți permite să investești în peste 2300 de instrumente precum acțiuni, ETF-uri, forex și criptomonede fără taxe sau comision.
  • peste 1000 de acțiuni
  • aplicație de mobil
  • comision 0%
  • copy trading
  • suport 24/7
$100
Depozit minim
logo visa
logo mastercard
logo skrilllogo paypal
Deschide cont