Rata inflației în zona euro continuă să scadă: Pauză în creșterea ratelor de dobândă?

Economie
Jul 31, 2023 13:45
Autor:
Alexandra B.

Conform Reuters, inflația în zona euro a continuat să scadă în iulie, iar majoritatea măsurilor de creștere a prețurilor au înregistrat de asemenea o ușoară relaxare. Acest lucru vine ca un semn de consolare pentru Banca Centrală Europeană (BCE), în timp ce aceasta se gândește să încheie perioada sa de majorări intense a ratelor dobânzilor.

Prețurile de consum au crescut cu 5,3% în această lună, comparativ cu 5,5% în iunie, prelungind un trend descendent care a început în toamnă. Excluzând energia și alimentele neprocesate, prețurile au crescut cu 6,6% după o creștere de 6,8% cu o lună în urmă.

Deși acest lucru este încă departe de ținta BCE de 2%, aceste date ar putea ajuta factorii de decizie să susțină că inflația în zona euro este pe o traiectorie clară, dar lentă, de scădere și că își pot permite să renunțe la majorarea ratelor dobânzilor cel puțin la următoarea lor întâlnire.

Marii vânzători de bunuri de consum precum Unilever, Heineken și Nestle au semnalat cu toții în diferite măsuri că se așteaptă ca majoritatea creșterilor de prețuri să fie acum în urmă. BCE a majorat costurile de împrumut pentru a noua oară consecutiv săptămâna trecută, însă președinta Christine Lagarde a indicat posibilitatea unei pauze în septembrie.

Cu toate acestea, prețurile pentru servicii au continuat să accelereze, înregistrând o creștere anuală de 5,6% în iulie, de la 5,4% în iunie. Acest lucru, alături de o nouă accelerare a prețurilor alimentelor la un nivel alarmant de 9,2%, va consolida probabil temerile celor de la BCE care se tem că creșterea ridicată a prețurilor s-a înrădăcinat.

Potrivit datelor economice, zona euro a revenit la creștere cu o majorare de 0,3% în al doilea trimestru al anului 2023, în ciuda sentimentelor și activităților economice negative. Însă jumătate din această creștere a fost datorată Irlandei, unde producția a fost impulsionată de multinaționalele cu sediul acolo.

Pe de altă parte, vânzările cu amănuntul au scăzut cu 0,8% față de luna anterioară, în contrast cu previziunile analiștilor de a crește cu 0,2% pe lună. Aceste date validează în mare parte perspectiva pe termen scurt, care anticipează o creștere foarte slabă în H2 și o moderare a ritmului de îmbunătățire a inflației în vară, urmată de o scădere relativ bruscă în T4.

Deschide Cont Gratuit Aici
Vrei să tranzacționezi?
Alege unul dintre brokerii recomandați mai jos și tranzacționează acțiuni, ETF-uri, criptomonede și alte active fără comision.
  • 2200+ CFD-uri
  • Aplicație de mobil
  • Suport limba română
  • Planuri de investiții
  • Alerte de preț
  • $0
    Depozit minim
    logo visa
logo mastercard
logo skrilllogo paypal
    Top Broker
    Deschide Cont
  • 4593 acțiuni
  • Aplicație de mobil
  • Suport 24/7
  • Copy trading
  • $100
    Depozit minim
    logo visa
logo mastercard
logo skrilllogo paypal
    Top Broker
    Deschide Cont
  • CySEC (#250/14)
  • Cont Demo gratuit
  • CFD-uri pe Acțiuni și ETF-uri
  • Levier: 30:1 Conturi retail
  • $100
    Depozit minim
    logo visa
logo mastercard
logo skrilllogo paypal
    Top Broker
    Deschide Cont

    Disclaimer: CFD-urile sunt instrumente complexe și prezintă un risc ridicat de a pierde bani rapid din cauza efectului de levier. Între 74-89% din conturile investitorilor de retail pierd bani atunci când tranzacționează CFD-uri. Trebuie să luați în considerare dacă sunteți în măsură să suportați riscul de a vă pierde investiția.

    Acest site conține linkuri către diverși brokeri. Dacă faceți o achiziție prin intermediul unuia dintre aceste linkuri, Investmag poate primi o compensație.

    Vrei să cumperi acțiuni?
    Alege unul dintre brokerii recomandați mai jos și cumpără acțiuni, ETF-uri, criptomonede și alte active fără comision sau alte taxe.
    $100
    Depozit minim
    Deschide cont
    $0
    Depozit minim
    Deschide cont
    $100
    Depozit minim
    Deschide cont