Probleme cu pilotul automat la aproape 54.000 de mașini Tesla

Acțiuni
Jan 21, 2023 13:21
Autor:
Alexandra B

Tesla va chema înapoi 53.822 de vehicule cu funcția self-driving integrată. Aceasta a fost programată intenționat pentru a încetini la semnele de STOP, în anumite scenarii, în loc să oprească, așa cum este vehiculat în Codul Rutier. 

Printre vehiculele vizate se regăsesc Model S, X, 3 și Y, autoturisme care au implementată versiunea beta a sistemului “full self-driving”. Această opțiune a fost, de la bun început, una extrem de controversată, deoarece presupune ca, într-o bună zi, vehiculele Tesla să fie capabile să conducă în mod “full auto”.

Totuși, tehnologia este departe de a fi una ideală. În general, mașinile Tesla cu această tehnologie respectă regulile de trafic, precum încadrarea pe benzi și oprirea la semafor. Cu toate acestea, reprezentanții companiei au susținut, în nenumărate rânduri, faptul că activarea modului “self driving” presupune menținerea atenției, astfel încât șoferul să poată prelua controlul oricând. 

Opțiunea “full self-driving” și stopurile

Încă de la introducerea acestei opțiuni (octombrie 2020), mașinile Tesla reușeau să traverseze foarte lent intersecțiile cu STOP, fără să oprească. Recent, Tesla va trebui să oprească această funcție, în urma unor întâlniri cu autoritatea din S.U.A. ce reglementează vehiculele motorizate și siguranța traficului (National Highway Traffic Safety Administration). 

NHTSA a susținut faptul că este interzis producătorilor de mașini să vândă vehicule cu defecte ce supun la risc siguranța în trafic. De aceea, mașinile Tesla vor primi, în curând un update care va dezactiva funcția “rolling stop”. 

Șoferii nu vor fi nevoiți să meargă cu mașinile în service, update-ul realizându-se automat.

Funcția cu pricina, numită generic “rolling stop”, oferea vehiculelor posibilitatea de a trece prin intersecțiile cu STOP cu maxim 9 km/h, în anumite condiții. Printre acestea regăsim următoarele:

  • să nu existe pietoni, bicicliști sau mașini în intersecție;
  • să existe suficientă vizibilitate în intersecție;
  • viteza maximă în intersecție să fie de maxim 50 km/h.

Dacă toate aceste condiții sunt îndeplinite, mașinile setate pe pilot automat, vor merge cu o viteză de până la 9km/h, fără a respecta regulile de circulație prevăzute pentru intersecțiile marcate cu STOP.

Deschide Cont Gratuit Aici
Vrei să investești în acțiuni?
Etoro este unul din cei mai mari brokeri de pe piața care îți permite să investești în peste 2300 de instrumente precum acțiuni, ETF-uri, forex și criptomonede fără taxe sau comision.
  • peste 1000 de acțiuni
  • aplicație de mobil
  • comision 0%
  • copy trading
  • suport 24/7
$100
Depozit minim
logo visa
logo mastercard
logo skrilllogo paypal
Deschide cont