Pesimism Crescut în Zona Euro: Așteptări de Inflație Puternică în Următorii Ani

Economie
May 13, 2023 16:17
Autor:
Alexandra B.

Consumatorii din zona euro au devenit mai pesimiști cu privire la inflație, temându-se că presiunile asupra prețurilor vor rămâne puternice pentru următorii ani, în ciuda faptului că acestea s-au atenuat în mare parte în ultimele șase luni. 

Banca Centrală Europeană a declarat joi că ultimul său sondaj lunar privind consumatorii a arătat că așteptările lor pentru inflația anului viitor și a următorilor trei ani au crescut în martie, depășind ținta băncii centrale de 2 la sută, după patru luni de scăderi în general. 

Cei intervievați se așteaptă acum ca inflația în zona euro să fie de 5 la sută într-un an, în creștere de la 4,6 la sută în același sondaj cu o lună în urmă. În trei ani, ei se așteaptă ca inflația să fie de 2,9 la sută, o creștere de la 2,4 la sută în sondajul anterior. 

Dacă oamenii se așteaptă ca presiunile asupra prețurilor să rămână ridicate pentru o perioadă mai lungă, aceștia sunt mai predispuși să ceară salarii mai mari și să accepte prețuri mai mari, alimentând astfel inflația. 

Majorarea așteptărilor de inflație este probabil să îngrijoreze factorii de decizie, făcând mai probabilă creșterea ulterioară a ratelor dobânzilor. BCE a majorat deja ratele de șapte ori de la vară pentru a combate cea mai mare creștere a inflației pentru o generație, lăsând rata depozitului de referință la 3,25 la sută. 

Deși oficialii BCE consideră că așteptările consumatorilor privind inflația tind să fie puternic influențate de creșterea prețurilor istorice și pot fi mai volatile decât cele ale investitorilor sau analiștilor, economiștii cred că sondajul din martie va crește șansele de majorări ulterioare ale costurilor de împrumut. "Atâta timp cât inflația, creșterea salariilor și așteptările de inflație rămân ridicate și persistente, BCE va tinde să fie mai precaută", a declarat Frederik Ducrozet, șeful departamentului de cercetare macroeconomică la Pictet Wealth Management. "Principala justificare ar fi că riscul de a exagera este mai mic decât riscul de a face prea puțin."

Deschide Cont Gratuit Aici
Vrei să investești în acțiuni?
Etoro este unul din cei mai mari brokeri de pe piața care îți permite să investești în peste 2300 de instrumente precum acțiuni, ETF-uri, forex și criptomonede fără taxe sau comision.
  • peste 1000 de acțiuni
  • aplicație de mobil
  • comision 0%
  • copy trading
  • suport 24/7
$100
Depozit minim
logo visa
logo mastercard
logo skrilllogo paypal
Deschide cont