Inflația din zona euro scade la 6,9%, pe fondul reducerii costurilor cu energia

Economie
Mar 31, 2023 20:33
Autor:
Daniel S

Rata inflației în zona euro a înregistrat o scădere semnificativă în luna martie datorită scăderii costurilor cu energia.

Conform datelor publicate de Eurostat, rata inflației din zona euro a scăzut la 6,9% în luna martie, față de 8,5% în luna precedentă, ajungând la cel mai scăzut nivel din februarie 2022. Scăderea a fost determinată de o scădere semnificativă a costurilor cu energia, care a dus la o scădere a inflației cu 0,9% în luna martie.

Această este cea mai mare scădere a ratei inflației din zona euro din ultimul an, iar scăderea a fost mai pronunțată decât se anticipa, ceea ce a determinat o creștere a piețelor de acțiuni. Indicele Stoxx 600 și indicele german Dax au crescut cu 0,4%, în timp ce indicele francez Cac 40 a crescut cu 0,5%.

Cu toate acestea, inflația de baza, care exclude costurile cu energia și alimentele pentru a oferi o mai bună perspectiva asupra presiunilor de prețuri subiacente, a atins un nou nivel record în zona euro de 5,7% în luna martie, față de 5,6% în luna precedentă. În plus, inflația la alimente a crescut de la 15% la 15,4%, iar inflația la servicii a crescut de la 4,8% la 5%.

Deși scăderea inflației este o veste bună pentru consumatori, faptul că inflația core rămâne ridicată și continuă să crească pentru alimente și servicii poate fi o sursă de îngrijorare pentru Banca Centrală Europeană. Cu creșterea puterii de cumpărare a salariilor și a marjelor de profit ale firmelor, inflația core ar putea rămâne ridicată. Prin urmare, este probabil că BCE să continue să crească ratele dobânzilor pentru a reduce presiunea inflației core și a asigura stabilitatea financiară a regiunii.

Deschide Cont Gratuit Aici
Vrei să investești în acțiuni?
Etoro este unul din cei mai mari brokeri de pe piața care îți permite să investești în peste 2300 de instrumente precum acțiuni, ETF-uri, forex și criptomonede fără taxe sau comision.
  • peste 1000 de acțiuni
  • aplicație de mobil
  • comision 0%
  • copy trading
  • suport 24/7
$100
Depozit minim
logo visa
logo mastercard
logo skrilllogo paypal
Deschide cont