Eurostat: piața de imobiliare din Europa în declin

Imobiliare
Jul 8, 2023 23:07
Autor:
Daniel S

Statisticile recente sugerează că prețurile caselor din Uniunea Europeană sunt într-o tendință descendentă, în timp ce costul chiriei continuă să crească. Aceste date compară cifrele din trimestrul patru al anului trecut cu cele din primul trimestru al anului curent. Este al doilea trimestru consecutiv în care se înregistrează o scădere a prețurilor locuințelor, urmând după un declin similar în trimestrul patru din 2022.

Conform datelor Eurostat, prețurile locuințelor în UE au scăzut cu 0,7% în primul trimestru al acestui an. Aceasta reprezintă a doua scădere trimestrială la rând, după un declin de 1,4% în trimestrul patru din 2022. Totuși, comparativ cu primul trimestru al anului 2022, atât prețurile locuințelor, cât și chiriile în cele 27 de state membre ale UE au crescut, cu 0,8% și, respectiv, 2,9%.

Evoluțiile prețurilor la locuințe și chiriile în UE au urmat căi diferite din 2011. În timp ce chiriile au cunoscut o creștere constantă până în primul trimestru din 2023, prețurile de vânzare a locuințelor au fluctuat considerabil. Acestea au suferit un declin major între trimestrul doi din 2011 și primul trimestru din 2013, stabilizându-se între 2013 și 2014.

Ulterior, a urmat o creștere rapidă a prețurilor la începutul anului 2015. Ritmul de creștere a continuat să accelereze până în trimestrul doi din 2022. În trimestrul trei din 2022, prețurile locuințelor și chiriile au crescut în același ritm. Însă, în trimestrul patru din 2022, prețurile locuințelor au început să scadă, în timp ce chiriile au continuat să crească.

În ceea ce privește chiriile pe piața europeană, în perioada 2010 - primul trimestru din 2023, chiriile la imobiliare au crescut cu 20%, iar prețurile locuințelor cu 46%. Comparativ cu 2010, prețurile locuințelor au crescut mai mult decât chiriile în 18 state membre UE în primul trimestru al acestui an. Prețurile locuințelor au crescut în 24 de state membre UE și au scăzut în trei, respectiv Grecia, Italia și Cipru.

Crescători notabile ale prețurilor la locuințe au fost observate în Estonia, Ungaria, Lituania, Letonia, Luxemburg, Cehia și Austria. În România, creșterea a fost de aproape 25%. În ceea ce privește chiriile, prețurile au crescut în 26 de state membre UE și au scăzut în Grecia. Cele mai mari creșteri au fost în Estonia și Lituania. În România, creșterea a fost de peste 25%.

Deschide Cont Gratuit Aici
Vrei să tranzacționezi?
Alege unul dintre brokerii recomandați mai jos și tranzacționează acțiuni, ETF-uri, criptomonede și alte active fără comision.
  • 2200+ CFD-uri
  • Aplicație de mobil
  • Suport limba română
  • Planuri de investiții
  • Alerte de preț
  • $0
    Depozit minim
    logo visa
logo mastercard
logo skrilllogo paypal
    Top Broker
    Deschide Cont
  • 4593 acțiuni
  • Aplicație de mobil
  • Suport 24/7
  • Copy trading
  • $100
    Depozit minim
    logo visa
logo mastercard
logo skrilllogo paypal
    Top Broker
    Deschide Cont
  • CySEC (#250/14)
  • Cont Demo gratuit
  • CFD-uri pe Acțiuni și ETF-uri
  • Levier: 30:1 Conturi retail
  • $100
    Depozit minim
    logo visa
logo mastercard
logo skrilllogo paypal
    Top Broker
    Deschide Cont

    Disclaimer: CFD-urile sunt instrumente complexe și prezintă un risc ridicat de a pierde bani rapid din cauza efectului de levier. Între 74-89% din conturile investitorilor de retail pierd bani atunci când tranzacționează CFD-uri. Trebuie să luați în considerare dacă sunteți în măsură să suportați riscul de a vă pierde investiția.

    Acest site conține linkuri către diverși brokeri. Dacă faceți o achiziție prin intermediul unuia dintre aceste linkuri, Investmag poate primi o compensație.

    Vrei să cumperi acțiuni?
    Alege unul dintre brokerii recomandați mai jos și cumpără acțiuni, ETF-uri, criptomonede și alte active fără comision sau alte taxe.
    $100
    Depozit minim
    Deschide cont
    $0
    Depozit minim
    Deschide cont
    $100
    Depozit minim
    Deschide cont