Creșteri de 100% în ultimii 5 ani pentru companiile listate la Bursa de Valori București

Business
Mar 31, 2023 20:33
Autor:
Alexandra B

Potrivit unui comunicat de presă a BVB, companiile listate la bursa din București și incluse în indicele BET-TR au oferit investitorilor creșteri de aproape 100% în ultimii 5 ani, depășind astfel performanțele indicelui american S&P500 și ale celui european STOXX600. Aceasta demonstrează că investitorii, atât locali cât și străini, au încredere în companiile românești și în potențialul lor de dezvoltare.

În primele două luni ale anului 2023, BVB a înregistrat o creștere de peste 5,5% pentru companiile listate în indicele BET-TR, care include și dividendele. Au avut loc 7 listări, incluzând 5 obligațiuni corporative în valoare de 425 milioane euro, o listare de acțiuni de aproape 1 milion euro și listarea celui de-al doilea ETF la BVB.

Radu Hanga, Președintele BVB, a subliniat că valoarea totală a actiunilor și obligațiunilor listate la BVB în primele două luni ale acestui an a ajuns la 426 milioane euro. Hanga a exprimat încrederea că anul 2023 va aduce semnale pozitive în ceea ce privește continuarea rundelor de finanțare, iar listarea anticipată a Hidroelectrica va reprezenta un catalizator pentru investitori.

Adrian Tanase, CEO-ul BVB, a menționat că investitorii așteaptă noi listări și urmăresc cu interes propunerile de dividend. El a adăugat că Ministerul Finanțelor va continua să deruleze emisiunile de titluri de stat Fidelis cu frecvență trimestrială și a încurajat investitorii să nu se sperie de volatilitate, să-și diversifice investițiile și să aibă un orizont pe termen mediu sau lung.

La finalul anului 2022, numărul investitorilor de pe piața de capital din România a crescut cu 62% față de anul anterior, ajungând la 133.000, un nou maxim istoric. Anul 2022 a fost, de asemenea, marcat de noi recorduri în ceea ce privește valoarea totală de tranzacționare, lichiditatea medie zilnică și numărul de tranzacții înregistrate la BVB.

Deschide Cont Gratuit Aici
Vrei să investești în acțiuni?
Etoro este unul din cei mai mari brokeri de pe piața care îți permite să investești în peste 2300 de instrumente precum acțiuni, ETF-uri, forex și criptomonede fără taxe sau comision.
  • peste 1000 de acțiuni
  • aplicație de mobil
  • comision 0%
  • copy trading
  • suport 24/7
$100
Depozit minim
logo visa
logo mastercard
logo skrilllogo paypal
Deschide cont