Calculator dobândă compusă

Calculează-ți câștigurile cu ușurință folosind calculatorul nostru de dobândă compusă.

RON £ $
RON
RON
%
Ani

Valoarea Viitoare a Investiției

$0.00

Câștiguri Din Dobândă

$0.00

Suma Totală Investită

$0.00

Ce este dobânda compusă

Dobânda compusă este o metodă de calcul a dobânzii care se aplică în cazul în care dobânda câștigată într-un an este reinvestită și adăugată la investiția inițiala pentru a genera dobânzi ulterioare.

În esență, dobânda compusă este o modalitate prin care banii tăi pot genera mai mulți bani pe termen lung,  prin reinvestirea dobânzilor câștigate.

Cum se calculează dobânda compusă

Pentru a calcula dobânda compusă, se iau în considerare trei variabile principale: suma inițială investită sau depusă (P), rata dobânzii (r) și perioada de timp (n) pentru care se face investiția sau depozitul.

Formula generală pentru calculul dobânzii compuse este:A = P x (1 + r/n) ^ (n x t) unde:

A = suma totală obținută la sfârșitul perioadei de investiții sau depozitului;
P = suma inițială investită sau depusă;
r = rata dobânzii anuale;
n = numărul de perioade de compunere a dobânzii pe an (de exemplu, dacă dobânda se calculează trimestrial, n va fi 4);
t = perioada de timp pentru care se face investiția sau depozitul, exprimată în ani.

Pentru a da un exemplu concret, să presupunem că ai depus 10.000 de lei la o dobândă anuală de 5%, compusă anual, pe o perioadă de 5 ani.
Formula pentru a calcula suma totală obținută la sfârșitul perioadei de 5 ani este:A = 10.000 x (1 + 0,05/1) ^ (1 x 5) = 12.762,82 lei

Astfel, la sfârșitul celor 5 ani, vei avea un total de 12.762,82 lei, ceea ce reprezintă suma inițială investită plus dobânzile compuse câștigate pe parcursul perioadei de 5 ani.

Este important de menționat că formula pentru dobânda compusă poate varia în funcție de frecvența compunerii dobânzii (trimestrial, semestrial, anual etc.) și de modul în care se calculează dobânda (pe bază de an sau de perioadă). În plus, în unele cazuri, pot fi luate în considerare și alte variabile, precum taxele sau comisioanele asociate cu investiția sau depozitul.