De ce fluctuează prețul acțiunilor?

Prețul acțiunilor fluctuează constant, acestea putând crește sau scădea în valoare într-o singură zi. Pentru a te ajuta să înțelegi mai bine acest fenomen, îți oferim o privire de ansamblu al unor factori care cauzează această volatilitate. 

Bursa este defapt o licitație

Este foarte important de înțeles că bursa de valori este practic o licitație, unii participanți dorind să-și vândă acțiunile dintr-o companie anume, iar alți participanți dorind să le cumpere. Când cele două părți cad de acord la un preț, are loc o tranzactie si astfel se determina noul preț pentru acea acțiune. 

Acești participanți menționați mai sus pot fi indivizi, companii, instituții, guverne, sau  firme de investiții care administrează bani pentru clienții lor. În multe cazuri, nu vei ști cine se află de cealaltă parte a unei tranzacții.

Volumul tranzacțiilor indică cât de populară este o acțiune și cât interes există din partea altor investitori. 

Cerere și ofertă

Prețul acțiunilor este afectat de cerere și ofertă. Deoarece piața funcționează ca o licitație, când sunt mai mulți cumpărători decât vânzători, prețul acțiunilor tinde sa creasca și asta încurajează unii investitori să-și vândă acțiunile chiar dacă nu erau interesați să facă asta înainte.

Pe de altă parte, când vânzătorii sunt mai mulți decât cumpărătorii și există cerere mai mică, oricine e dispus să ia cea mai mică cotație stabilește prețul.

Ce influențează cumpărătorii și vânzătorii

Într-o zi normală, valoarea unei acțiuni nu se mișcă foarte mult. Veți vedea prețurile crescând sau scăzând cu 1-2%, dar uneori au loc au loc evenimente care pot genera și fluctuații mai mari.

Evenimente Externe

Unul din cele mai importante evenimente este publicarea rapoartelor financiare de către companii, acestea ilustrând cat de bine se descurca firma respectivă. Deasemenea, poate avea loc un eveniment financiar major, precum o creștere sau o scadere a unei dobânzi. Un alt exemplu ar fi chiar dezastre naturale, precum uraganele, care pot avea urmări grave. Cel mai recent și relevant eveniment este pandemia de Coronavirus care a avut un impact enorm asupra piețelor.

Oricare din aceste evenimente menționate mai sus pot declanșa o reacție la bursă, făcând investitorii să se grăbească să vândă sau să cumpere. Aceste reacții pot fi bazate pe emoție sau pot fi rezultatul unei decizii calculate, dar oricum vor afecta prețul acțiunilor.

Analiza investitorilor

Tipul investitorilor și modul în care aceștia investesc este un alt factor care poate varia și afecta prețul unei acțiuni. De exemplu, dacă o companie are un rezultat financiar slab, unii investitori pot să se panicheze și astfel să-și vândă acțiunile ducand la o scădere de preț deoarece oferta este mai mare decât cererea. Pe de altă parte, unii investitori pot vedea vestea proastă drept temporară și pot identifica o oportunitate de a cumpăra acțiunile la preț scăzut, până când prețul lor va crește înapoi.

Speculatorii, cei care cumpără și vând nu în funcție de valoare companiei, ci bazați pe alte principii, pot duce prețul acțiunilor la extreme. Cel mai recent exemplu este GameStop, companie a cărei acțiuni au crescut de la $19 la aproape $350 în mai puțin de o luna, după ce milioane de investitori de pe Reddit sau început sa investească în companie.

Deschide Cont Demo Gratuit
Deschide Cont Gratuit Aici
Deschide Cont Demo GratuitDeschide Cont Gratuit Aici

What’s a Rich Text element?

The rich text element allows you to create and format headings, paragraphs, blockquotes, images, and video all in one place instead of having to add and format them individually. Just double-click and easily create content.

Static and dynamic content editing

A rich text element can be used with static or dynamic content. For static content, just drop it into any page and begin editing. For dynamic content, add a rich text field to any collection and then connect a rich text element to that field in the settings panel. Voila!

How to customize formatting for each rich text

Headings, paragraphs, blockquotes, figures, images, and figure captions can all be styled after a class is added to the rich text element using the "When inside of" nested selector system.

Vrei să tranzacționezi acțiuni?
Alege unul dintre brokerii recomandați mai jos și tranzacționează acțiuni, ETF-uri, criptomonede și alte active fără comision.
  • 2200+ CFD-uri
  • Aplicație de mobil
  • Suport limba română
  • Planuri de investiții
  • Alerte de preț
  • $0
    Depozit minim
    logo visa
logo mastercard
logo skrilllogo paypal
    Top Broker
    Deschide Cont
  • Peste 1000 de acțiuni
  • Aplicație de mobil
  • Suport 24/7
  • Copy trading
  • $100
    Depozit minim
    logo visa
logo mastercard
logo skrilllogo paypal
    Top Broker
    Deschide Cont
  • CySEC (#250/14)
  • Cont Demo gratuit
  • CFD-uri pe Acțiuni și ETF-uri
  • Levier: 30:1 Conturi retail
  • $100
    Depozit minim
    logo visa
logo mastercard
logo skrilllogo paypal
    Top Broker
    Deschide Cont
  • Reglementare globală
  • Resurse educaționale
  • CFD-uri Acțiuni, Crypto & Forex
  • Securitate ridicată
  • $100
    Depozit minim
    logo visa
logo mastercard
logo skrilllogo paypal
    Top Broker
    Deschide Cont

    Disclaimer: CFD-urile sunt instrumente complexe și prezintă un risc ridicat de a pierde bani rapid din cauza efectului de levier. Între 74-89% din conturile investitorilor de retail pierd bani atunci când tranzacționează CFD-uri. Trebuie să luați în considerare dacă sunteți în măsură să suportați riscul de a vă pierde investiția.

    Acest site conține linkuri către diverși brokeri. Dacă faceți o achiziție prin intermediul unuia dintre aceste linkuri, Investmag poate primi o compensație.

    Vrei să cumperi acțiuni?
    Alege unul dintre brokerii recomandați mai jos și cumpără acțiuni, ETF-uri, criptomonede și alte active fără comision sau alte taxe.
    $100
    Depozit minim
    Deschide cont
    $100
    Depozit minim
    Deschide cont
    $0
    Depozit minim
    Deschide cont
    $100
    Depozit minim
    Deschide cont