Dobânda Compusă: Ce este și de ce joacă un rol crucial în investiții?

Dobânda compusă este asul din mâneca oricărui investitor. Cu ajutorul acesteia, profiturile pot crește exponențial pentru investițiile pe termen mediu și lung.

Mai întâi să discutăm despre dobândă…

Dobânda este reprezentată de suma plătită pentru banii împrumutați. În cele mai multe cazuri, noi suntem cei care plătim această dobândă (în cazul creditelor). Totuși, dacă vrei să fii TU cel care se bucură de primirea dobânzii, trebuie să investești în active. În această categorie intră acțiunile la companii ce plătesc dividende, împrumuturi peer-to-peer sau diferite investiții. În toate aceste cazuri, primim la un anumit interval un mic procent din suma investită. De cele mai multe ori, dobânda se primește anual, dar sunt și cazuri când o primim trimestrial sau lunar.

Ce este dobânda compusă și care sunt avantajele ei?

Să trecem la lucruri puțin mai serioase. Dobânda compusă se referă pur și simplu la reinvestirea dobânzii pe care o primești. Să facem un mic exercițiu de gândire. 

Presupunem că investești 10.000 de lei într-o companie ce oferă dividend 10% pe an.

Cazul 1 - dobândă simplă 

Nu alegi să reinvestești banii primiți în fiecare an din dividende. În acest caz, cei 1.000 de lei primiți anual îi retragi și îi cheltui cum dorești. Rămâi cu o investiție de 10.000 de lei și din acești bani vei primi dobândă următorul an.

Cazul 2 - dobânda compusă

Dacă alegi dobânda compusă, reinvestești fiecare dividend înapoi în companie. După ce primești cei 1.000 de lei, îi folosești pentru a cumpăra din nou acțiuni (sau alte active). Astfel, anul următor vei primi o dobândă de 1.100 de lei. Ai 👉 aici un calculator de dobandă compusă. Introduci suma inițială, dobânda anuală, cât de des se reinvestește suma și perioada investiției. Te poți juca puțin cu cifrele și vei putea observa cum, după câțiva ani, dobânda compusă își face treaba.

Exemplul de mai jos îți arată ce se întâmplă dacă investești 10,000 de lei pe un orizont de 20 de ani. În cazul dobânzii simple, la sfârșitul celor 20 de ani vei avea 29,000 de lei. Pe de altă parte, cu ajutorul dobânzii compuse după 20 de ani ai putea avea 61,159 de lei.

Dobânda compusă - rol crucial în investiții

Dobânda compusă este fenomenul prin care poți transforma sume mici de bani în sume uriașe într-o perioadă de timp. Pentru a culege roadele muncii tale, trebuie să ai răbdare și să fii perseverent. Deși în primii ani de investit și reinvestit fiecare bănuț pe plus nu vei vedea mari rezultate, nu renunța. Cei mai mulți oameni renunță în primii ani și nu apucă nici măcar să se bucure de avantajele dobânzii compuse. Nu fi unul dintre ei! 

Aplicații practice ale dobânzii compuse

 În principiu, cea mai bună metodă prin care să primești dobândă compusă o reprezintă investițiile la bursă. În România, cea mai cunoscută platformă pentru investiții la bursă este eToro. Pe aceasta poți deschide un cont de investiții și poți cumpăra acțiuni la cele mai mari companii din lume. De asemenea, ai și posibilitatea de a investi în crypto sau forex..

Dacă ți se pare mică dobânda în cazul investițiilor la bursă, există opțiunea de peer-to-peer landing. În acest caz, banii pe care îi investești merg către diverse împrumuturi, de pe urma cărora primești dobândă.

Spre exemplu, pe Mintos ai dobânzi între 9 și 20 la sută pe an, în funcție de nivelul de risc al împrumuturilor. În plus, dobânda se reinvestește în fiecare zi. Astfel, poți profita la maxim de avantajele dobânzii compuse.

Concluzii

După cum poți observa, dobânda compusă se rezumă la reinvestirea dobânzii primite. Pentru a atinge maximul de eficiență, investițiile trebuie ținute pentru perioade mai mari de timp. Ține minte că drumul către independența financiară nu este unul simplu! Acesta necesită timp, perseverență și disciplină. Ținând cont de aceste aspecte, oricine poate ajunge la situația financiară la care visează. 

Spor la investit! :)

Deschide Cont Demo Gratuit
Deschide Cont Gratuit Aici
Deschide Cont Demo GratuitDeschide Cont Gratuit Aici

What’s a Rich Text element?

The rich text element allows you to create and format headings, paragraphs, blockquotes, images, and video all in one place instead of having to add and format them individually. Just double-click and easily create content.

Static and dynamic content editing

A rich text element can be used with static or dynamic content. For static content, just drop it into any page and begin editing. For dynamic content, add a rich text field to any collection and then connect a rich text element to that field in the settings panel. Voila!

How to customize formatting for each rich text

Headings, paragraphs, blockquotes, figures, images, and figure captions can all be styled after a class is added to the rich text element using the "When inside of" nested selector system.

Vrei să tranzacționezi?
Alege unul dintre brokerii recomandați mai jos și tranzacționează acțiuni, ETF-uri, criptomonede și alte active fără comision.
  • 2200+ CFD-uri
  • Aplicație de mobil
  • Suport limba română
  • Planuri de investiții
  • Alerte de preț
  • $0
    Depozit minim
    logo visa
logo mastercard
logo skrilllogo paypal
    Top Broker
    Deschide Cont
  • Peste 1000 de acțiuni
  • Aplicație de mobil
  • Suport 24/7
  • Copy trading
  • $100
    Depozit minim
    logo visa
logo mastercard
logo skrilllogo paypal
    Top Broker
    Deschide Cont
  • CySEC (#250/14)
  • Cont Demo gratuit
  • CFD-uri pe Acțiuni și ETF-uri
  • Levier: 30:1 Conturi retail
  • $100
    Depozit minim
    logo visa
logo mastercard
logo skrilllogo paypal
    Top Broker
    Deschide Cont

    Disclaimer: CFD-urile sunt instrumente complexe și prezintă un risc ridicat de a pierde bani rapid din cauza efectului de levier. Între 74-89% din conturile investitorilor de retail pierd bani atunci când tranzacționează CFD-uri. Trebuie să luați în considerare dacă sunteți în măsură să suportați riscul de a vă pierde investiția.

    Acest site conține linkuri către diverși brokeri. Dacă faceți o achiziție prin intermediul unuia dintre aceste linkuri, Investmag poate primi o compensație.

    Vrei să cumperi acțiuni?
    Alege unul dintre brokerii recomandați mai jos și cumpără acțiuni, ETF-uri, criptomonede și alte active fără comision sau alte taxe.
    $100
    Depozit minim
    Deschide cont
    $0
    Depozit minim
    Deschide cont
    $100
    Depozit minim
    Deschide cont